SeAMK aktiivisesti mukana eurooppalaisessa elintarvikealan verkostoyhteistyössä | Julkaisut @SeAMK

SeAMK aktiivisesti mukana eurooppalaisessa elintarvikealan verkostoyhteistyössä

#

Kansainvälinen verkostoyhteistyö ja siihen liittyvät tutkimus- ja innovaatioprojektit ovat elintärkeitä suomalaisen ruoantuotannon kilpailukyvylle. Euroopassa yksi merkittävimmistä ruoka-alan yhteistyöverkostostoista on eurooppalaisten maakuntien muodostama ERIAFF -verkosto (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry). Vuonna 2012 perustettu verkosto on laajentunut yli 90 maakunnan konsortioksi. Etelä-Pohjanmaa on ollut verkoston jäsen sen perustamisesta alkaen, ja SeAMK on toiminut verkostossa aktiivisesti Etelä-Pohjanmaan liiton valtuuttamana jo useita vuosia. ERIAFF-verkostossa toimii 12 ruoka-alaan keskittyvää työryhmää. SeAMK nimettiin syksyllä 2021 vetämään Food Systems (FS) -työryhmää, jonka tehtävä on kehittää ruoka-alaa laaja-alaisesti.

Ruokasektorin toimijoiden tasapuolinen kohtelu tärkeää

Koronapandemiasta johtuen FS-työryhmä on kokoontunut etäyhteyksin kesäkuuhun 2022 asti, jolloin FS-työryhmän jäsenet pääsivät ensimmäistä kertaa tapamaan toisiaan kasvotusten ERIAFF’n vuositapaamisen yhteydessä. Työryhmän tapaamisen yksi tärkeimmistä käsiteltävistä asioista liittyi kesäkuun alussa käynnistyneen Horizon Europe FOODPathS (Safe and Sustainable FOOD Systems PArTnersHip) -hankkeen esittelyyn. FOODPathS on pilottiprojekti, jonka tavoitteena on rakentaa prototyyppi Euroopan laajuisesta ruoka-alan toimintaa hallinnoivasta kokonaisuudesta, ”Food Hubista”, jossa on laajasti edustettuna toimijoita eri sektoreilta; ruoka-alan yrityksiä ja neuvontaorganisaatioita, koulutus- ja tutkimuslaitoksia sekä poliittisia päätöksentekijöitä. SeAMK edustaa FOODPathS- hankkeessa ERIAFF-verkostoa tuoden hankkeeseen koko Euroopan kattavan aluepoliittisen näkemyksen kestävästä ja vastuullisesta ruokajärjestelmästä.

FS-työryhmän kokoukseen osallistui edustajia 12 maakunnasta. Alue-edustajat kokivat alkaneen FOOFPathS-hankkeen mielenkiintoisena ja esittivät rakentavia kommentteja muun muassa ruokaketjukokonaisuuden tasapuolisesta huomioimisesta kehitettävässä hallintojärjestelmässä. Keskusteluissa keskiöön nousivat erityisesti alkutuotannon asema, yritystoiminnan haasteet sekä kuluttajanäkökulman ja ruokahävikin huomioiminen. Lisäksi keskusteltiin maakuntahallintojen sekä maaseutu- ja kaupunkialueiden erilaisuuksista.

Kaksi miestä istuu esitystilan pöydän takana, nainen seisoo puhujakorokkeella pitämässä esitystä.
Kuva 1. Food Systems -työryhmä tapasi ensimmäisen kerran perustamisensa jälkeen kasvotusten ERIAFF’n vuosikokouksessa Kreikassa kesäkuussa 2022. Kuvassa työryhmän SeAMKin koordinaatioryhmä, Karri Kallio (vasemmalla), Markus Ojala ja Terhi Junkkari (Kuva: Soila Huhtaluhta).

Terhi Junkkari
yliopettaja, projektipäällikkö FOODPathS (GA N°101059497) -hanke
SeAMK

Karri Kallio
projektipäällikkö Food Living Labs Connecting People (A76110) -hanke
SeAMK

Markus Ojala
projektipäällikkö Wise Frami Food (A77622) -hanke
SeAMK