@SeAMK

Suunnistus kehittää myös työelämätaitoja

16.08.2018

Heinäkuussa Seinäjoki oli suunnistuksen keskiössä, koska täällä järjestettiin Fin5-suunnistusviikko. Seinäjokinen Rasti-Jussit ja Lapuan Virkiä vastasivat järjestelyistä suuren talkooväen eli kökkäväen kanssa. Kansainvälisessä tapahtumassa oli tuhansia suunnistajia, niin kilpatason taitajia kuin harrastajiakin.

Selvitin kisaviikolla oman tason kuntoratani läpi Uitonloukon tiheiköissä, Virpimäen avokallioilla ja Seinäjoen Aalto-keskuksen sprinttiradalla. Rastipisteet olivat vaativia ja kansainvälistä tasoa. Varsinkin Uitonloukolla rastilipun saattoi nähdä vasta muutaman metrin päästä. Seinäjoen Aalto-keskukseen sai aivan uuden näkökulman sprinttikartan kautta.

Kuumimpana kisapäivänä oli 33 astetta hellettä. Tuolloin otin metsään mukaan vesipulloilla täytetyn, tiukkahihnaisen repun selkääni mahdollisen eksymisen ja nestehukan varalle. Vältyin kisaviikolla ampiaisen pistoilta, mutta kerran loikin kyykäärmeen yli. Onneksi käärme ei iskenyt jalkaan.

Kesällä muuten Yle uutisoi helteen tuottamista ongelmista vanhuksille. Uutinen keskittyi hoitolaitoksiin, eikä kukaan puhunut Fin5-tapahtuman 80-vuotiaista suunnistajista. Suunnistuskisoissa voi olla nykyään ratoja jo yli 90-vuotiaille.

Suunnistus auttaa keskittymään töissäkin

 Olen kuntoillut rasteilla liki 35 vuotta omaksi iloksi. Suunnistus tekee varovaisen nöyräksi, jopa turhan vaatimattomaksi. Taidoillaan ei voi koskaan ylpeillä. Aina ei voi olla varma, selvittääkö radan virheittä tänään tai seuraavalla kerralla. Kokenutkin harrastaja voi huonona hetkenä juosta ulos kartalta.

Suunnistus on hyvää Green carea. Luonnossa liikkuessa kunto kohenee. Metsässä ja hapekkaassa ilmassa liikkuminen tarjoaa vihreää hoivaa toimistopäivän päälle. Stressaantunut olo katoaa ja verenpaine laskee. Lisäksi pehmeillä metsänpohjilla jalat eivät rasitu niin paljon kuin asvaltilla pakokaasujen seassa hölkätessä.

Suunnistus auttaa keskittymään. Tästä on apua kiireiseksi muuttuneeseen maailmaan. Suunnistus kehittää nopeaa päätöksentekokykyä työelämään. Samalla oppii myös perustelemaan päätöksensä. Rastilta toiselle kulkiessa voi arvioida omien päätösten onnistumista tai epäonnistumista.

Apua luonnonvara-alan tehtäviin

Suunnistuksen perustaidoista on ollut apua metsäalan tehtävissä. Aikanaan löysin helposti Metlan eli nykyisin Luonnonvarakeskuksen koealaruutuja maastossa eri puolilla maata.

Suunnistus kuului aikanaan myös SeAMKin opetussuunnitelmaan, koska opiskelijoita alkoi ilmestyä kaupungeista Ähtärin Tuomarniemen metsiin. Metsäammattilaisen on löydettävä nopeasti leimikko tai arvokas luontokohde oudossa maastossa.  

Agrologiopiskelijoillekin hyvästä suunnistustaidosta on apua metsäkohteita paikannettaessa. Paimion Jukolan viestissä kesäkuussa 2015 yllätyin ja ihahduin ohittaessani Ilmajoen agrologiopiskelijoiden paidalla varustetun nuoren naisen. Suunnistuksesta ja kartoista on ruokaketjun kehittäjille apua hyvien marjapaikkojen etsinnässä.

Jukolan viesti on suunnistajan joulu

 Kesäkuinen Jukolan viesti on suunnistajan joulu. Metsässä on 30 000 suunnistajaa ja toimitsijaa pienoiskaupungissa. Maastoon on rakennettu varsinaisen kisakeskuksen lisäksi ravintolat, vesipisteet ja saniteettitilat ”katuineen” ja opasteineen. Joillekin Jukolan telttasauna on edelleen suuri elämys.

Jukolan viesti on ei-kaupallinen tapahtuma. Jukolan viehätys on siinä, kun maailman huiput ja kuntoilijat suunnistavat samoilla radoilla.

Jukolan viestejä kierrellessä kokee erilaisia metsämaastoja ja luonnonoloja eri puolilla Suomea. Lappeenrannan maastoissa sai ihastella metsälampia ja kuulla Karjalan käkien kukuntaa.

Aikanaan telttamajoittuminen Jukolan yössä viehätti. Viime vuosina on kuitenkin tullut perheen kanssa majoituttua mm. Paimion Louna-Jukolan lomassa Turun Hamburger Börsissä tai Lappeenrannan Jukolassa Imatran Valtionhotellissa.

Viime vuosina olen saanut Jukolassa kunnian kiertää Lauttajärvi Bisons –harrastajaseuran ankkuriosuudet. Tänä vuonna matkaa kertyi hitaasti kiiruhtaen 18,4 kilometriä vaikeakulkuisessa, pölyisessä ja peitteisessä suppamaastossa.

Tuo Lauttajärvi Bisons muuten perustettiin vappuna 2015 metsäenergiahankkeen aloitteesta. Kun hanketyö oli mukavaa, piti kehittää myös jotain hauskaakin vapaa-ajan harrastukseksi. 

Viime vuonna sain kunnian osallistua suunnistuksen maakuntaviestiin Seinäjoen kaupungin kakkosjoukkueessa. Jukolassa tai muussa joukkuekisassa on tärkeää tehdä ehyt ja virheetön suoritus joukkueen hyväksi, eikä niinkään ajatella yksistään vain omaa menestystä. Tämäkin on hyvää oppia nykyaikaiseen tiimityöhön.

Helpoilla iltarastiradoilla pääsee alkuun

Suunnistus on hyvää, vapaaehtoista ja omaehtoista tyhy-toimintaa ja luonnossa liikkumista. Mikäli suunnistus kiinnostaa, kannattaa osallistua Seinäjoella ja lähipitäjissä iltarasteille. Aikuisen karttamaksu on yleensä 5 € osallistumiskertaa kohti. Myös liikuntasetelit kelpaavat iltarasteilla. Emit-leimauskortteja voi lainata.

Kompassisuunnan ottamisen taito on eduksi, samoin kartan ja luonnon lukemisen taidot.  Helpoilla radoilla voi aloittaa. Neuvoja voi kysyä kokeneilta suunnistajilta.

Kuivalla kelillä maastossa pärjää lenkkitossuilla. Polkujuoksutossuilla pärjää aina, mutta liukkailla kallioilla ns. nastarit ovat suotavat. Säärisuojat kannattaa hankkia vammojen välttämiseksi. Pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset verryttelyhousut suojaavat ihoa oksilta, naarmuilta ja hyttysten pistoilta. 

Koskaan ei ole samanlaista suunnistusrataa eikä -päivää. Vaihtelu virkistää. Viimeisen liki 35 vuoden aikana on koko ajan oppinut niin onnistumisista kuin virheistäkin.

 

Risto Lauhanen

MMT, ikäsarjansa maastojuoksun piirinmestari (2017)

SeAMK Ruoka

 

SeAMK Verkkolehti elokuu 2018 Lauhanen Kuva 2.JPG

Kuva. Virpimäen lippulinna kansainvälisessä Fin5-tapahtumassa (Risto Lauhanen).

Design by Oddmob