@SeAMK

Kivihiilen kieltolaki

18.04.2018

 

Kivihiilen, puun tai muun poltossa syntyy samaa hiilidioksidia. Kivihiili on fossiilinen polttoaine ja ehtyvä luonnonvara. Puu taas on hiilineutraali energianlähde, sillä metsässä kasvavat puut sitovat ilman hiilidioksidia. Määritelmät ja päätökset ovat tosin osin poliittisia.


Huhtikuussa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen esitti Suomeen kivihiilikieltoa jopa vuoteen 2025 mennessä, koska osin halvan kivihiilen lisääntyneen käytön myötä Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet. Lisäksi metsäenergiasavotoilla on ollut aiempaa hiljaisempaa kivihiilen takia.


Muistan opiskeluajoiltani Kimmo Tiilikaisen ystävällisenä ja leppoisana Kymenlaakson miehenä. Kivihiilen suhteen metsänhoitaja Tiilikainen on oikealla asialla.

Pohjolan valkoinen kaupunki lämpiää mustalla kivihiilellä

Kivihiili on kannattanut erityisesti satamakaupunkien suurilla voimalaitoksilla. Helsinki on Pohjolan valkoinen kaupunki, joka paljolti lämpiää kivihiilellä. Kivihiilikeskustelussa helsinkiläiset pelkäävät kehäteille ilmestyvää puurekkarallia. Osin siksi pääkaupunki välttelee puuenergian käyttöä, josta maalaiset hyötyvät.
Helsinkiläisten lisäksi suuret voimalaitoksen ovat avanneet pelin. Yle on uutisoinut Vaasan Vaskiluodon kivihiilivoimalan lakkauttamisesta.
Valtion kompensaatiosta huolimatta kaukolämmön hinnan uskotaan nousevan kivihiilikiellon takia. Kertomatta jää, että voimalaitokset tuottavat energiaa, jota kaupunkien myyntiyhtiöt välittävät. Kun maakuntauudistus vähentää kuntien verotuloja, energiayhtiöt voivat paikata kaupunkien budjetteja kivihiilikiellon nimissä.

Itämeren kriisi haittaisi energiahuoltoa

Kotimainen energia turvaa huoltovarmuutta. Huolestuneena on voinut seurata Venäjän sotaharjoituksia Ruotsin ja Tanskan lähialueilla. Jos kivihiili- ja öljykuljetukset häiriytyisivät pidemmäksi aikaa Itämerellä, toisi se maahamme vakavan energiakriisin. Etelä-Pohjanmaan ruokamaakunnassa ihmeteltäisiin silloin, riittääkö maataloustraktoreihin polttoainetta?
Maaliskuun lopulla pörssilistalle päätynyt Altia Oyj valmistaa Ilmajoen Koskenkorvalla alkoholia osin eteläpohjalaisella metsähakkeella. Atria Oyj taas on tehnyt komian aurinkopuiston Nurmoon. Uusiutuvalla energialla tuotettu eteläpohjalainen ruoka on myös ekologisesti kestävää.

Risto Lauhanen
bioenergia-alan dosentti, SeAMK Ruoka

Design by Oddmob