@SeAMK

Joulukuusi on itsenäisyyden kuusi

11.12.2017

 

Joulukuusen isänä pidetään saksalaista Martti Lutheria, joka 1517 naulasi Wittenbergin linnankirkon oveen kuuluisat teesinsä. Taannoin Helsingin Sanomat kertoi Lutherin käyneen mielellään kavereidensa kanssa oluella. Eipä ole miesten harrastukset 500 vuodessa muuttuneet, kun muistelen marraskuista messumatkaamme Saksan Hannoverissa.

 

Saksassa joulupuu on jalokuusi ja Suomessa metsäkuusi. Joulupuuseuran mukaan kotitalouksistamme noin puolet hankkii jouluisen havupuun. Yli miljoona puuta ostetaan kotimaisilta viljelmiltä ja 300 000 hankitaan omista tai sukulaisten metsistä. Joulupuumarkkinoiden arvo on Suomessa ollut noin 30 miljoonaa euroa bruttona vuosittain.

Kuusikauppa ei hävitä metsiä

 

 Suomalainen joulupuuviljely on ekologisesti kestävää. Kuusikaupassa ei ole kysymys vanhojen luonnontilaisten metsien hävittämisestä. Mutta kun joulupuun kaataa, metsään syntyy pieni hakkuuaukko. Samalla aiheutuu  hiilivelkaa. 

Joulupuuhakkuiden ei kuitenkaan väitetä vaarantavan kestävän kehityksen periaatteita tai voimistavan ilmastonmuutosta, koska kuusiperinteessä on kyse omasta juhlakauden etuoikeudesta.

 

Kuusi on itsenäisyyden symboli

 

Huonolla tuurilla koko joulukuusiperinteemme olisi voinut loppua, jos Suomi ei olisi säilyttänyt itsenäisyyttään vuosien 1939-1944 sodissa. Kuusenhavuseppeleet lasketaan Itsenäisyyspäivänä sankarihaudoille. Joulukuusesta on tullut itsenäisyyden kuusi.

Muistan Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 1967. Tuon vuoden toukokuussa Jimi Hendrix esiintyi Helsingissä ja poltti kesäkuussa sähkökitaransa Montereyn pop-festivaaleilla. Marraskuussa isänisä täytti 70 vuotta.

ähtärin joulukuusi.JPG

 

Jouluaattona 1967 koristelin äidin, isän ja alle kaksivuotiaan pikkuveljeni kanssa ison kuusen. Alan jo vanha itsekin, sillä ensi vuonna pikkuveljeni pääsee eläkkeelle. Se on mahdollista puolustusvoimain pitkän työuran jälkeen.  

 

Uusimmassa Tuntematon sotilas -elokuvassa korsun kuusi on innovatiivisesti koristeltu neuvostosotilaiden punaisilla kunniamerkeillä. Täytyykin muistuttaa eläköityvää pikkuveljeä, ettei tämä laita ritarimerkkiään joulukuuseen.

 

 Teksti ja kuva: Risto Lauhanen, SeAMK Ruoka

 

Design by Oddmob