Rakennustekniikan opiskelijat kehittivät äänieristämisen testiympäristön yrityskäyttöön

21.06.2016

Seinäjoen rannassa Frami H -laboratorion pihassa seisoo sininen kontti. Sen molemmissa päissä olevat ovet ovat auki. Ulkopuolella liikkuu kaksi tehokkaan näköistä nuorta miestä. He ovat rakennustekniikan insinööriopiskelijat Petri Lindfors ja Jussi Hopiavuori, ja kontti liittyy olennaisesti heidän opinnäytetöihinsä.

Juha Rossinen, Petri Lindfors ja Jussi Hopiavuori siirtoseinäelementtien äänieristysmittauskontin luona.

Kesällä 2015 puutuoteteollisuuden yrityksessä, Kurikan Interiööri Oy:ssä, alettiin tuotekehityksen myötä kaivata sopivaa äänierityksen testiympäristöä. Yhteydenotto SeAMKin rakennustekniikan laboratorioon tuotti tulosta. Kun mukaan saatiin vielä muitakin alan yrittäjiä sekä muutama aiheesta kiinnostunut opiskelija, paletti alkoi olla koossa.

Mittausasema kontin sisällä

Neljännen vuoden rakennustekniikan insinööriopiskelija Petri Lindfors otti Kurikan Interiöörin heittämän haasteen vastaan ja suunnitteli ja toteutti opinnäytetyönään siirtoseinäelementtien äänierityksen mittaamiseen soveltuvan tilan.

-          Eihän tämä nyt mikään helpoin työ ollut, mutta valtavan palkitseva, kun näkee työnsä tulokset, Petri iloitsee.

Petri kiinnostui opinnäytetyönsä aiheesta heti alkusyksystä ja todellinen suunnittelutyö alkoi loka-marraskuulla. Mittaustilat rakennettiin Skaala Oy:n kustantamaan konttiin. Skaalalta saatiin myös konttiin tarvittavat ovet. Christian Berner Oy sponsoroi Sylomer-matot kontin rakenteiden alle. Näillä saatiin sisärakenteet kellutettua kontin rakenteista joustavasti, jolloin myös ääneneristys on parempi kuin normaalisti suoraan runkoon jäykästi kiinnitettynä. Kurikan Interiööri järjesti puolestaan konttiin tarvittavat eristinmatot ja loput rakennusmateriaalit.

-          Ensimmäinen testimittaus jännitti kovasti, mutta onneksi se meni ihan hyvin, Petri muistelee.

Kontti on jaettu kahteen osaan. Isommassa osassa on ympärilähettävä kaiutin, josta ajetaan 100 desibelin voimakkuudella 100–3150 hertsin taajuista testiääntä eli vaaleanpunaista kohinaa. Se vastaa ihmiskorvalla kuultavaa äänialuetta. Toisessa osassa konttia on mikrofoni, millä äänenvoimakkuus mitataan. Näiden kahden osan väliin voidaan vaihdella erilaisia siirrettäviä seinäelementtejä, ja näin mitata paljonko ne päästävät ihmiskorvin kuultavaa ääntä lävitse.

Äänenlähetys siirtoseinäelementtien äänenerityksen mittauksessa. Siirtoseinäelementtien äänenerityksen mittaus.

 

Apua yritysten tuotekehittelyyn

Vuosi idean esittämisen jälkeen, kesäkuun 2016 alussa kontti on valmis käyttöön. Rakentamisessa Petrin apuna ollut luokkakaveri Jussi Hopiavuori on päässyt aloittamaan oman opinnäytetyönsä. Hänen vastuullaan on testata Kurikan Interiöörin uusien kehitettävien tuotteiden ääneneristysominaisuuksia.

-          Ensimmäisten päivien aikana olemme kokeilleet noin 20 erilaista seinäelementtiä ja muutelleet niiden sisällä olevia eristysmateriaaleja parhaan mahdollisen eristävyyden löytämiseksi, Jussi selventää.

Suunnitelmissa on käyttää testauksiin yhteensä kymmenen päivää.

-          Tällainen yhteistyömuoto on ihan älyttömän hyvä, Juha Rossinen Kurikan Interiööriltä hehkuttaa. Se antaa kaikille osapuolille jotain ja työn kuormittavuus saadaan jaettua tasaisesti kaikkien toimijoiden kesken. Opiskelijat saavat opinnäytetyötä varten motivoivan aiheen ja yritykset saavat vastaavasti hyötyä tutkimustuloksista.

Testien edetessä saatiin huomata, että kontti toimii hyvin ja testaajat saavat realistisia tuloksia. Syksyllä alkaa sitten seuraava projekti Skaalan tuotteiden testauksessa. Testaustiloja voidaan kaiken kaikkiaan käyttää ovien, ikkunoiden ja seinärakenteiden ääneneristystestauksiin. Testausaukko muutetaan vain aina testattavan koekappaleen mittojen mukaiseksi.

> TUTUSTU SeAMKIN RAKENNUSTEKNIIKAN LABORATORIOON

 


Fatal error: Call to a member function getUserUserBio() on null in /var/www/clients/client676/web1310/web/packages/problog/helpers/blogify.php on line 370