@SeAMK

Senioriystävällisiä lounaspalveluita kehittämässä

11.06.2015

seniorit-ruokailu2.jpg

Tammikuussa käynnistyneessä Senioriaterioista liiketoimintaa ja elämänlaatua -hankkeessa kehitetään uudenlaisia toimintamalleja ja liiketoimintakonsepteja seniori-ikäisten lounasateriointiin.

Hankkeen juuret juontavat aiemman NauRu-hankkeen tuloksiin, jossa selvisi, että seniori-ikäisille on tarjolla hyvin vähän erilaisia ruokailuvaihtoehtoja. Seniori-ikäiset toivoivat erityisesti heitä ajatellen toteutettujen kodin ulkopuolisten ateriointimahdollisuuksien lisääntymistä. Seniorit ovat jo nyt nopeasti kasvava asiakasryhmä ja senioreilla on valmiutta käyttää enenevässä määrin myös kaupallisia lounasvaihtoehtoja.

Senioriystävällinen yhteiskunta

Suomi harmaantuu nopeasti.  Vuonna 2030 Suomessa on ennusteen mukaan jo 1,4 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja kaikkia yhteiskunnallisia toimijoita talkoisiin senioriväestön palveluiden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Iäkkäille suunnatut kaupalliset lounasvaihtoehdot/ruokapalvelut ovat tästä erinomainen esimerkki.

Tulevaisuuden seniorit ovat koulutettuja, laatutietoisia ja aktiivisia palvelujen käyttäjiä. Niinpä palveluilta, myös lounaspalveluilta, tullaan mitä ilmeisimmin vaatimaan vaihtoehtoja ja korkeaa laatua.

Hankkeen kolme osiota

Hankkeessa kokeillaan ja luodaan yhteistyössä eteläpohjalaisten yritysten kanssa uudenlaisia palvelukonsepteja, joilla voidaan edistää paikallisten lounastoimijoiden liiketoimintaa. Samalla luodaan uudenlaisia senioriystävällisiä lounaspalveluja.

Hankkeessa kartoitetaan myös lounaspalveluita tarjoavien yritysten nykyisiä senioristrategioita ja kysytään senioreilta itseltään heidän toiveitaan tulevaisuuden ruokailusta.

Hankeverkoston toiminta

Hankkeen projektipäällikön mukaan on ollut ilahduttavaa, että hankkeeseen on saatu mukaan monipuolinen joukko ravitsemispalvelualan toimijoita Seinäjoelta ja muualta Etelä-Pohjanmaalta.

Hankkeessa tapahtuu monenlaista mielenkiintoista jo tänä keväällä. Muun muassa Prisman Ravintolamaailma järjestää kolme senioriaiheista teemapäivää yhteistyössä koko kauppakeskuksen kanssa. Marttilan Tallissa toteutuu kesäkuussa alkukesän laulelmallinen ateriointihetki ja Uppalan Kartanossa tarjoillaan Upan päivänä 23.5. brunssi, jonka seniorit voivat nauttia alennettuun hintaan. 

Lounastoimijaverkoston facebook-sivut: https://www.facebook.com/pages/Senioriateriat-Etelä-Pohjanmaalla/384532325071078?fref=ts

Katariina Perttula, Kaija Nissinen ja Hillevi Eromäki

Katariina Perttula on senioriaterioista liiketoimintaa ja elämänlaatua -hankkeen projektipäällikkö. Hillevi Eromäki sekä Kaija Nissinen toimivat projektissa projektiasiantuntijoina. Hanke on EAKR-rahoitteinen.

Lounastoimijaverkostossa mukana olevat yritykset ja yhteisöt:
Uppalan kartano, Hotelli- Ravintola Alma, Ravintola Marttilan Talli, Ravintolamaailma Prisma, Cafe Elonen Citymarket Jouppi, Ruokaravintola Herkkuvintti, Cafe Kismus Seinäjoen seurakunta, Kivipuro ry, Fazer Food Services Seinäjoen kaupunginteatteri, Seinäjoki Areena, Ravintola Teräskaffeli Peräseinäjoki, Ravintola Kunnari Kauhajoki, Ravintola Ruukki Vimpeli, Ravintola Amitek Teuva, Sisustuskahvila Ruufus, Seinäjoen kaupunki ikääntyvien palvelut, Seinäjoen kaupungin Ikäneuvosto.

Lisätietoa aiemmasta hankkeesta: Katariina Perttula, Hillevi Eromäki, Riikka Kaukonen, Kaija Nissinen, Annu Peltoniemi & Anu Hopia. 2015.
Kropsua, hunajaa ja puutarhan tuotteita: ruokakulttuuri osana ikäihmisten hyvää elämää. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 95. Julkaisu saatavana osoitteessa: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/87436/B95.pdf?sequence=1

seniorit-ruokailu1.jpg

Design by Oddmob