@SeAMK

Green Care –palveluita navetassa, tallissa ja sävelten siivittämänä

19.12.2017

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla –hankkeessa on kuluneen syksyn aikana toteutettu kolme käytännön palvelukokeilua. Luontolähtöisten Green Care-palveluiden tarjoamista suunnittelevat ja yrittäjiksi aikovat kehittivät ideoitaan valmiiksi palveluiksi hankkeen järjestämässä työpajasarjassa, joka käynnistyi vuosi sitten. Palvelukonseptien kokeiluun osallistuu yhteensä neljä yrittäjäksi aikovaa tai jo toimivaa yrittäjää, jotka tarjoavat maatiloilla tapahtuvaa Green Care –päivätoimintaa tai muulla tavalla tavoitteellisesti hyödyntävät luontoa hyvinvointia tuottavissa palveluissaan.  


Päivätoimintakokeilu lypsykarjatilalla  

Yksi kokeiluun osallistuneista on Kosolan tila Kauhavan Ylihärmästä. Heidän suunnitelmissaan on tarjota päivätoimintapalvelua kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Päivätoimintakokeiluun osallistui Kauhavan Fransunpuiston asumisyksiköstä viisi kehitysvammaista asukasta, jotka kävivät tilalla kolmena päivänä viisi tuntia kerrallaan kolmen viikon ajan. Kokeilu osoitti, että toiminta toi mielekkyyttä asiakkaiden arkeen. Osallistuminen tilan oikeisiin töihin ja eläinten hoitaminen olivat asiakkaiden mielestä päivien parasta antia. Lisäksi kokeilu osoitti, että maatiloilla tapahtuva päivätoiminta soveltuu myös nykyaikaiselle, toimivalle maatilalle. Green Care -palvelusta voisi siis hyvinkin tulla osa tilan arkea maksusitoumuksen saavien asiakkaiden myötä. Video Kosolan tilan maatilapäivätoimintakokeilusta: https://www.youtube.com/watch?v=p_tOJsA4v88&feature=youtu.be 

Jyllilä&Aalto_GCkuva1.JPG

Voimaantumista luonnosta ja musiikista  

Hanke toteutti yrittäjä Riitta Tuohisaaren kanssa kokeilun, jossa Etelä-Pohjanmaan alueen omaishoitajia kutsuttiin voimaantumaan luonnosta ja musiikista. Riitan Terapiat suunnittelee luontoavusteista toimintaa Nurmon Kiikkuun. Yrittäjän tavoitteena on luoda Kiikun Majakaksi nimetystä paikasta monipuolinen ja luonnonläheinen toimintakeskus erilaisille asiakasryhmille. Suunnitteilla olevaa palvelua pääsivät tällä kertaa kokeilemaan omaishoitajat, mutta palvelun jatkokehittämisen myötä, se sopisi hyvin myös heidän hoidettavilleen.  
 

Jyllilä&Aalto_GCkuva2.JPG

Päivätoimintaa Toiskan tallilla 

Toinen päivätoimintakokeilu toteutettiin Toiskan tallilla Ilmajoella yhteistyössä SOSKU-hankkeen kanssa. Asiakkaat pääsivät yhteensä kuutena päivänä kolmen viikon aikana tekemään tallitöitä ja hoitamaan tilan hevosia. Päivätoiminnassa tallitöitä tehdään asiakkaan toimintakyky ja mahdolliset kuntoutustavoitteet huomioiden, eikä aiempaa kokemusta hevosten kanssa työskentelystä tarvita. Ulkona liikkuminen, fyysinen työ ja eläinten parissa toimiminen yhdessä ryhmän kanssa olivat tässäkin kokeilussa asiakkaille kaikkein mieluisinta. Maatila-avusteinen päivätoiminta kiinnostaa asiakasta ja motivoi osallistumaan, vaikka muutoin kotoa lähteminen saattaisikin olla hankalaa. Kaikille kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa tarvitsevalle asiakkaalle maatila-avusteisuus ei esimerkiksi allergioiden vuoksi sovi, mutta on hyvä lisä palvelutarjontaan. Video Toiskan tallin päivätoimintakokeilusta: https://www.facebook.com/GreenCareEP/videos/1961697944119641/ 

 

 

Jyllilä@Aalto_GCkuva3.jpg

 

Kirjoittajat:
Sanna Jyllilä, SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri
Anu Aalto, SeAMK Sosiaali- ja terveysala 

 

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla! –hanke on Ruralia-instituutin, Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Sedu Aikuiskoulutuksen yhteishanke, joka on saanut rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus).  

 

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla hankevideo: https://www.youtube.com/watch?v=xaf2RSVZ3GA

Design by Oddmob