@SeAMK

Yrittäjävaihdosta buustia yritystoimintaan!

04.02.2019

Erasmus nuorille yrittäjille on ikärajaton vaihto-ohjelma, joka antaa alkaville yrittäjille mahdollisuuden oppia kokeneilta pk-yrittäjiltä – ja päinvastoin.

Ohjelman tarkoituksena on parantaa pk-yritysten kilpailukykyä ja mahdollisuuksia kansainväliseen kasvuun toimialasta riippumatta. Alkavien ja kokeneiden yrittäjien yhteistyö tarjoaa lisäksi tilaisuuden kansainvälistymiseen ja uusien yhteistyö- ja markkinamahdollisuuksien kartoittamiseen. Kiinnostusta ohjelmaan on löytynyt eri alojen yrittäjien keskuudessa ympäri Suomen.

Yrittäjävaihto ja sen hyödyt

Ohjelmassa alkava yrittäjä lähtee vaihtoon ulkomailla sijaitsevaan isäntäyritykseen 1–6 kuukaudeksi. Hän saa tietoa yrittäjyydestä ja oman yritystoiminnan aloittaminen helpottuu tai idea uuden yrityksen takana kehittyy ja kirkastuu. Alkava yrittäjä saa kuukausittaista apurahaa vaihtoon lähtiessään.

Kokenut yrittäjä puolestaan vastaanottaa alkavan yrittäjän työskentelemään omaan yritykseensä. Hän saa uusia näkökulmia yritystoimintaan ja kokemuksen mentorina toimimisesta. Kumpikin yrittäjä saa ohjelmaan hakiessaan määritellä esimerkiksi mieluisimman kohdemaan ja vaihtojakson keston.

SeAMKin kautta on hakenut jo seitsemän yrittäjää

Tähän mennessä Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) kautta ohjelmaan on rekisteröitynyt viisi alkavaa yrittäjää ja kaksi kokenutta yrittäjää eri puolilta Suomea. Toimialat vaihtelevat; mukana on esimerkiksi luovien alojen sekä koulutus-, ravintola- ja tietotekniikan alan yrittäjiä.

Vaihtoja on tällä hetkellä käynnissä kolme, joista kaksi suomalaisissa isäntäyrityksissä ja kolmannessa alkava yrittäjä on lähtenyt vaihtoon Espanjaan. Keväällä vaihtoon lähtee useampi alkava yrittäjä eri puolille Eurooppaa.

Yrittäjän terveiset

Alkava yrittäjä Victoria on vaihdossa Training Experience -nimisessä yrityksessä Valenciassa, Espanjassa. Victoria kertoo terveisiä Erasmus nuorille yrittäjille -vaihdosta:

"Minut toivotettiin tervetulleeksi isäntäyritykseen todella hyvin – aivan ensimmäisenä tapasin kaikki yrityksen työntekijät! Vaihdon aikana saan työskennellä yrityksen eri osastoissa. Ensimmäisen viikon aikana tutustuin jo eri osastoihin, jotta saan paremman kuvan siitä, miten koko yritys toimii. Tällä hetkellä seuraan vielä vierestä erilaisia tehtäviä ja samalla kehitän omaa yritystoimintaani ottamalla yhteyttä potentiaalisiin asiakkaisiin. Espanja maana teki minuun myös hyvän vaikutuksen, vaikkakin kielimuurin vuoksi minun on välillä hankala ymmärtää mitä ihmiset puhuvat. Löysin asunnon noin 15 minuutin matkan päästä isäntäyrityksestäni ja se sopii minulle täydellisesti."

Lisätietoja hakemisesta

SeAMKin kautta ohjelmaan voivat hakea yrittäjät ympäri Suomen. Hakemuksen jättäminen ei vielä sido yrittäjää, vaan vasta sopivan vastapari löydyttyä voidaan vaihdon suunnittelu aloittaa. Hakukriteerit, lisätietoa ja ohjeet ilmoittautumiseen löydät Erasmus nuorille yrittäjille verkkosivuilta: www.erasmus-entrepreneurs.eu.
Erasmus nuorille yrittäjille -ohjelman rahoittaa Euroopan Komissio. SeAMK on mukana ohjelmassa kaksivuotisen Startup2 hankkeen ajan päättyen 31.1.2020. SeAMKin yhteyshenkilönä toimii Startup2 hankkeen projektipäällikkö Pauliina Mäntylä: pauliina.mantyla2(a)seamk.fi.

Teksti: Pauliina Mäntylä

Kirjoittaja toimii Startup2-hankkeen projektipäällikkönä SeAMKissa

Design by Oddmob