@SeAMK

Viro tärkeä yhteistyökumppani

24.02.2018

Viron tasavalta täyttää tänään tasan 100 vuotta. Juhlapäivänä on aihetta kiittää ja onnitella virolaisia hankeystäviä. 

Etelä-Pohjanmaalla on ainutlaatuinen lämpöyrittäjyyden osaamiskeskittymä Suomessa. Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittamalla HECSO-hankkeella lähdettiin aluksi kansainvälistämään eteläpohjalaista konseptia Suomen metsäkeskuksen ja Sedun kesken.

Nyt toiminta jatkuu Viro-Suomi –yhteistyönä ”VISU Lämmöstä liiketoimintaa” -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää vähähiilisyyttä ja torjua ilmastonmuutosta lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Hankkeella lisätään kansainvälistä tutkimus- ja hanketoimintaa, kehitetään kansainvälistä osaamista ja luodaan uusia yhteistyöverkostoja.

Thermopolis Oy Lapualta johtaa Manner-Suomen maaseutuohjelman hanketta, joka kestää helmikuun 2020 loppuun saakka. Suomen metsäkeskus ja SeAMK Ruoka ovat vuosi sitten alkaneessa hankkeessa mukana.  

Viro100.jpg

Kuva: Viron hankevieraita marraskuussa 2017 Alavudella. Vas. Pohjanmaan Biolämmön toimitusjohtaja Marko Vainionpää, kesk. prof.emer. Väinö Poikalainen, oik. Viljandin maaherra Erich Palm. Kuvaaja: Risto Lauhanen.

 

Marraskuun lopulla kymmenkunta virolaista asiantuntijaa tutustuu eteläpohjalaiseen lämpöyrittäjyyteen. Ryhmää johti emeritusprofessori Väinö Poikalainen Tartosta. Virossa toteutetaan sisarhankkeita, jonka osapuolina toimivat Yhdistyneet metsänomistajat ja Viron maatalousyliopisto sekä Moosten ja Köpun kunnat. Viron hanke toteutetaan Pölvamaan ja Viljandin maakuntien alueella.

Viron juhlavuoden huhtikuussa VISU-hanke ja SeAMK Ruoka osallistuvat omalla osastolla Tarton Maamess –maatalousnäyttelyyn. Virolaiset kumppanit ovat osastolla mukana.

 

 

Teksti: Risto Lauhanen SeAMK Ruoka, Anne Viljanen Thermopolis Oy, Juha Viirimäki Suomen metsäkeskus.

 

 

 

Design by Oddmob