Ilmastonmuutoksen torjunta esillä Seinäjoella | Julkaisut @SeAMK

Ilmastonmuutoksen torjunta esillä Seinäjoella

Asiantuntijoita Virosta, Liettuasta, Tshekistä ja Suomesta tutustui lokakuussa eteläpohjalaiseen lämpöyrittäjyyteen ja maatilan energiaratkaisuihin Seinäjoella ja Härmänmaalla suomalaisten osaajien opastuksella.

Keskiviikkona 10.10. järjestettiin seminaari Sokos-hotelli Lakeudessa ja torstaina 11.10. ammatillinen retkeily Lapualla ja Kauhavalla. Tapahtuma oli Suomen ja Viron välistä yhteistyötä osana Manner-Suomen maaseutuohjelman rahoittaman VISU-hankkeen toimintaa.  Paikalla oli noin 50 osallistujaa.

Keskiviikon seminaarissa alustivat mm. Etelä-Pohjanmaan vs. maakuntajohtaja Antti Saartenoja, Bioenergia ry:n toimialajohtaja Hannes Tuohiniitty, Vapon sidosryhmäjohtaja Janne Sankelo sekä professori emeritus Jukka Ahokas. Lisäksi virolaiset asiantuntijat, mm. professori emeritus Väinö Poikalainen ja professori Eugen Kokin luennoivat tilaisuudessa.

Kohti vähähiilisyyttä

IPCC:n ilmastoraportti kosketti seminaarin osallistujia. Energiatehokkuus, fossiilisten polttoaineiden käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen sekä uusiutuvan energian käytön lisääminen ovat myös VISU-hankkeen sekä Etelä-Pohjanmaan energia- ja ilmastostrategian tavoitteita. Puheessaan vs. maakuntajohtaja Antti Saartenoja korosti myös koulutuksen ja neuvonnan merkitystä ilmastoasian edistämisessä.

Eteläpohjalaisella maataloudella on tärkeä asema ilmastonmuutoksen torjunnassa. Metsähakkeella kuivattu vilja on ekologista ruokaketjun raaka-ainetta. Puuro ja leipä ovat energiatehokkaita ruokia pihveihin verrattuna professori emeritus Jukka Ahokkaan mukaan.

”Educational travelling” eli opintomatkailua

Keskiviikkoiltana kansainvälinen ryhmä perehtyi elintarvikkeena nautittavan bioetanolin valmistukseen Kyrö Distilleryssä Isossakyrössä. Tarjolla oli erilaisia paikallisia maistiaisia sekä elämysruokaa.

Torstain opintoretkellä tutustuttiin muun muassa Härmän kuntokeskuksen hakelämpölaitokseen sekä tuorehakkeen polttoon Kauhavan kaukolämpölaitoksella. Härmän kuntokeskuksen kylpylävedet lämpiävät pääosin kotimaisella metsähakkeella ja palaturpeella.

Etelä-Pohjanmaalla on ainutlaatuinen lämpöyrittäjyyden osaamiskeskittymä Suomessa. Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittamalla HECSO-hankkeella lähdettiin aluksi kansainvälistämään eteläpohjalaista konseptia Sedun kanssa. Nyt toiminta jatkuu Viro-Suomi –yhteistyönä VISU-hankkeessa, jolla lisätään alueen kansainvälistä tutkimus- ja hanketoimintaa, kehitetään kansainvälistä osaamista ja luodaan uusia yhteistyöverkostoja. Lämpöyrittäjyyttä esittelevä retkipäivä oli paljon puhuttua educationa travelling –konseptia.

VISU-hanketta toteutetaan yhteistyössä Thermopolis Oy:n, Suomen metsäkeskuksen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kesken 1.3.2017-28.2.2020. Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus Manner-Suomen maaseutuohjelmassa. Kansainvälisen hankkeen tukitaso on 100 %. VISU-hankkeen rinnalla toimivat virolaiset kumppanihankkeet.

Teksti: Risto Lauhanen