@SeAMK

Turhaa pelkoa vai todellisia vaaroja?

01.11.2016

Verkko on täynnä mukavia ja viihdyttäviä asioita, mutta sillä on myös pimeä puolensa. Vanhemmat ovat usein huolissaan ennen muuta niistä vaaroista, joita lapset ja nuoret saattavat verkossa kohdata. Useimmiten pelätään eniten pornosivuille joutumista ja pelien haittavaikutuksia.

Verkko on reaalimaailman peilikuva. Sieltä löytyy runsaasti niin hyvää kuin pahaakin. Valitettavan usein me kuitenkin olemme huomissamme vääristä asioista, mutta emme tiedosta niitä todellisia riskejä, joita netissä on.

Pelaaminen voi äärimmäisyyksiin mennessä olla haitallista ja aikuisviihde ei varmasti sovellu nuorimmille netin käyttäjille. Teinit ovat kuitenkin aina halunneet uteliaisuudesta maistaa kiellettyä hedelmää – ennen netin aikuisviihdetarjontaa alan lehdet täyttivät tuon tiedontarpeen. Peliriippuvuus on ongelma, mutta ennen kuin varsinaisesta riippuvuudesta diagnostisessa mielessä voidaan puhua, on muistettava että pelaaminen saattaa viedä aikaa ollen kuitenkin yksi harrastus muiden joukossa. Niin kauan kuin nuorella on muitakin mielenkiinnon kohteita kuin pelkkä pelimaailma, ei ole syytä huolestua.

Varo näitä!

Suurimmat verkon vaarat löytyvät hyväksikäytöstä ja vääriä asenteita ja tietoa tarjoavilta sivustoilta. Pedofiilit liikkuvat ennen muuta siellä, missä lapsetkin. Tärkeää onkin, että lapsen kanssa keskustellaan heitä mahdollisesti verkossa vaanivista vaaroista. Tutkimuksissa on todettu, että hyväksikäytön ja sen valmistelun – groomingin – uhreiksi joutuvat herkimmin ne lapset, jotka eivät muuten saa huomiota, hellyyttä ja hyväksyntää. Sosiaalinen tausta ei ratkaise vaan se kuinka lapsi saa arjessa positiivisia kokemuksia läheisiltä ihmisiltä.

Väärää tietoa on tarjolla runsaasti ja esimerkiksi huumeiden käyttöön kannustavia ja opastavia sivuja löytyy helposti. Eräälläkin suomalaisella sivustolla jaetaan kokemuksia amfetamiinin, sienten ja muiden psykoaktiivisten huumeiden käytöstä ja hankkimisesta. Laitonta se ei ole, mutta voi kannustaa väärille teille. Huumeita voi toki myös hankkia verkosta.

Huumeet ja niiden käyttöön liittyvät seikat ovat vain yksi esimerkki vääränlaisesta informaatiosta, jota netistä voi saada. Anoreksiaa ihannoivat sivut, kuolleiden ja silvottujen ihmisten kuvia esittelevät palvelut sekä rasistiset sivustot ovat yhtä lailla valitettavan yleisiä. Esimerkkien ja vaarojen lista on pitkä – aivan kuten reaalimaailmassakin.

Mikä avuksi?

Kiellot ja kauhistelut eivät auta. Lasten ja nuorten netin käytön aktiivinen seuraaminen, yhdessä pelaaminen ja asioista puhuminen ovat avainasemassa. Nuori ymmärtää helposti vaarat kun niistä keskustelee avoimesti hänen kanssaan.

On myös hyvä muistaa että tasapainoinen nuori ei hevin eksy rasistisille sivuille, hanki tietoa sairaalloisesta laihduttamisesta tai huumeista saati lankea niin helposti namusetien houkutuksiin. Toki aikuisviihdesivut saattavat uteliasta murkkua kiinnostaa, mutta se on osa nuoren kehtystä.

 

Ari Haasio

 

FT Ari Haasio työskentelee kirjasto- ja tietopalvelualan yliopettajana SeAMKissa. Häneltä ilmestyi kesäkuussa kirja ”Koukussa nettiin – Lapset, nuoret ja verkon vaarat”.

 

Design by Oddmob