Digi-inho vai digi-into

31.10.2016

Viime vuosien aikana on ollut vaikea löytää seminaaria, jossa ei millään tavalla puhuttaisi digitalisaatiosta. Varmimmin hankit itsellesi digi-inhon kulkemalla näissä seminaareissa ryhtymättä käytännön toimiin. Digi-innon voit saavuttaa laittamalla bitit töihin helpottamaan omaa työtäsi. Näin käynnistettiin SeAMK Digital Factory – useita kansallisia palkintoja saanut oppimis- ja osaamiskeskus.

 

Koulutuksen ja teollisuuden tarpeisiin

Tuottavuus ja joustavuus ovat tärkeitä kilpailutekijöitä valmistavassa teollisuudessa. Tuotannon pysymiseksi Suomessa innovaatiot ja tuotteet on saatava markkinoille nopeasti, testattuina, laadukkaina ja ympäristöä säästäen. Digitaalinen toimintatapa mahdollistaa edellä mainitun. SeAMK Digital Factory on innovatiivinen, virtuaalinen oppimisympäristö ("digitaalinen tehdas") opiskelijoille ja "silmät avaava" osaamiskeskus yrityksille. Se kehitettiin yhdessä IDEAL PLM:n ja Siemensin kanssa viimeisintä teknologiaa hyödyntäen. Vastaavanlaista ei ole aiemmin Suomessa toteutettu.

SeAMK Tekniikassa kehitetty konsepti SeAMK Digital Factory on hyödynnettävissä teollisuudessa ja insinöörikoulutuksessa. Oppilaitoksemme tehtävä on valmistuvien, uusimman teknologian hallitsevien insinöörien avulla luoda vipuvaikutus teollisuuteen kilpailukyvyn ja viennin elvyttämiseksi.  Kymmenen valmistuvan, osaavan insinöörin toiminta voi työllistää satoja henkilöitä teollisuudessa. Konsepti on herättänyt runsaasti mielenkiintoa pk- ja suurteollisuudessa eri toimialoilla. Konseptin toteutusta suunnitellaan tai toteutetaan valtakunnallisesti kymmenissä yrityksissä ja useissa korkeakouluissa.

 

Hyvin suunniteltu, virheitä tekemättä

Osaamiskeskuksessa yritykset voivat suunnitella, konseptoida ja testata tuotteensa ja tuotantolinjansa täysin digitaalisilla 3D-malleilla. Simuloinnissa tuotteet valmistuvat virtuaalisella tuotantolinjalla, jonka äärellä virtuaaliset työntekijät toimivat ergonomisesti suunnitelluilla työpisteillä. Tehtaan sisä- ja ulkologistiikka voidaan simuloida myös. Tuotantolinjat voidaan näin ottaa virtuaalisesti käyttöön, vaikka ne ovat vasta suunnitteluasteella. Käyttöönotto- ja materiaalikustannukset minimoituvat ja ympäristö ja yhteiskunta kiittävät toiminnasta (Green Design Label). "Susikappaleita" ei valmisteta. Ohjelmat testataan turvallisesti ohjaamalla virtuaalisia malleja. Oman Digital Factory - innovaatioympäristön yritys voi toteuttaa ottamalla käyttöön digitaalisen valmistuksen kaupallisia ohjelmistoja ja niitä yhdistelemällä.

Oppimisympäristössä opiskelijat oppivat koneiden, laitteiden ja ohjelmien suunnittelun digitaalisesti. Opetus on turvallista ja kustannustehokasta, koska esim. fyysisen robottisolun tai muiden koneiden käyttökoulutuksessa voi olla 3–4 opiskelijaa kerrallaan, mutta virtuaalisia malleja kymmenet opiskelijat voivat opiskella samaan aikaan tietokoneellaan. Virtuaalisia malleja voidaan rakentaa kulloinkin kiinnostavista fyysisistä laitteista. Siten kalliita, fyysisiä laitteita ei tarvitse aina laboratorioihin ostaa. Digitaalisen valmistuksen osaajat ovat työllistyneet erittäin hyvin ja päässeet harjoittelemaan myös ulkomaille sekä suur- että pk-yrityksiin. 

 

reinilä.jpg

 

Digi-into on sytytetty

Teollisuus elää juuri nyt neljättä maailmanlaajuista teollista vallankumousta. Useat meistä ovat nähneet edeltäneet toisen (automaatio 60-luvulla) ja kolmannen (elektroniikka ja mikroprosessorit 80-luvulla) vallankumouksen. Riippumatta siitä, onko kyseessä yhteiskunnallinen tai teollinen vallankumous, tuloksena on aina pelikentän ja -nappuloiden uusjako. Nyt on aika digi-intoilla, ettei käteen jää Musta-Pekka.

SeAMK Digital Factory aloitti tekniikan yksikössä digitalisaation ja teollisen internetin hankkeiden sarjan. Se on käynnistänyt n. 2,2 M€ hanke- ja palvelutoiminnan SeAMKissa ja muissa organisaatioissa.  Hankkeissa on selvitetty mm. eteläpohjalaisten yritysten valmiuksia toiminnan- ja tuotannonohjauksen sekä digitalisaation ja teollisen internetin käyttöönoton suhteen. Näiden teemojen tueksi ja jalkauttamiseksi teollisuuteen olemme ottamassa käyttöön teollisen internetin laboratoriota Kyberiä (kyber-fyysinen ympäristö). 

Kyberi on tutkimus-, pilotointi- ja testausympäristö yrityksille ja opiskelijoille. Se on pienimuotoinen, jatkuvatoiminen 24/7 automaattinen tuotantojärjestelmä, joka sisältää valmistavassa teollisuudessa tyypillisiä toimintoja. Älyä lisätään mm. toiminnan- ja tuotannonohjaus -ohjelmistoilla sekä SeAMK Digital Factoryn ohjelmistoilla, jotka ovat keskeisessä roolissa ympäristön tehokkaassa kehittämisessä. Antureilta kerättyä mittausdataa voidaan tallentaa pilvipalveluun ja analysoida erilaisiin tarpeisiin.

 

Kuva2.jpg

 

Kuuminta hottia

Panostuksemme SeAMK Digital Factoryyn ja sen jälkeen käynnistyneisiin hankkeisiin on ollut menestys. Oppimisympäristömme on voittanut kaikki kansalliset kilpailut, mihin on osallistuttu. Tosin viimeisin Suomen Nuorkauppakamarien kansallinen Tuottava Idea -kilpailu on vielä kesken. Voitimme 5.10.2016 Länsi-Suomen aluekarsinnan, joten pääsimme valtakunnalliseen loppukilpailuun. Tulokset julkaistaan 29.11.2016.

Idea on palkittu Suomen Automaatioseura ry:n ja Messukeskuksen myöntämällä Eläköön Automaatio! -palkinnolla Teknologia15-messuilla 6.10.2015. Eläköön Automaatio! -palkinto myönnetään joka toinen vuosi merkittävästä ja innovatiivisesta automaatioalan ratkaisusta. Idean myötä SeAMK on palkittu "Customer of the Year 2015" palkinnolla 21.1.2016 Tampere-talolla. Idea on voittanut kansallisen TKI-kärjet-kilpailun 18.5.2016 Ammattikorkeakoulupäivillä.

 

kuva3.jpg

 

Hannu Reinilä, koulutuspäällikkö, SeAMK Tekniikka

 


Fatal error: Call to a member function getUserUserBio() on null in /home/seamkverkkolehti/public_html/packages/problog/helpers/blogify.php on line 370