@SeAMK

Teknologiaa hyödyntävissä yrityksissämme on tulevaisuus!

14.02.2017

Työssäni Seinäjoen kaupungin elinkeinoyhtiön palveluksessa olen päässyt tutustumaan alueemme huipputeknologisiin yrityksiin erilaisten yritysvierailujen kautta. Viimeksi tähän tarjoutui erinomainen tilaisuus, kun Sitran Merja Rehn saapui Seinäjoen vieraaksi ja järjestimme hänelle ohjelmaa, jossa pääsimme näkemään asiakaskuntani teknologian tasoa ja mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, mitä teknologia asiakkailleni tarjoaa.

Ensimmäisessä kohteessa meidät otti vastaan yrittäjäveljekset, jotka kertoivat omasta yritystoiminnastaan rauhallisen varmasti, selkeiden tavoitteiden kautta säestettynä. Näimme hyviä esimerkkejä työturvallisuuden panostuksista, materiaalivirtojen käsittelystä sekä tuotannonohjausjärjestelmästä. Yritystoiminnan tuottoja haettiin valtavirrasta poikkeavilla tuotteilla ja toimintatavoilla sekä erilaisilla kiertotalouden ratkaisuilla. Työn jälki oli vaikuttavaa.

Toisen yrityksen erikoisuutena oli robotiikan hyödyt ja uudet mahdollisuudet perinteiseksi koetulla alalla. Robotisointi ei ollut tehnyt ihmisen työpanosta tarpeettomaksi, vaan mahdollistanut tuotannon merkittävän kasvattamisen ja työntekijöiden lisäämisen. Lisäksi työntekijöihin ja yhteistyökumppaneihin kiinnitettiin erityistä huomiota erilaisin seurantalaittein, joka mahdollisti hyvän työviihtyvyyden sekä laadukkaan lopputuotteen. Kohde oli teknologinen huippu, Suomen ehdotonta kärkeä!

Viimeisessä yrityskohteessa perehdyimme erityisesti digitalisaation mahdollisuuksiin sekä uusimman tuotantoteknologian tuomiin hyötyihin. Kohteessa ollessamme meille esiteltiin nykyaikaisesti ja tehokkaasti johdettu yritysrypäs, joka toimi ketjutettuna hienosti yhteen. Kukin yritys tuki toistansa ja kaikilla oli sama päämäärä tuottaa turvallisesti, jäljitettävästi ja työntekijät huomioiden ykköslaatuista tuotetta.

Yritysvierailujen jälkeen meillä kaikilla, niin vierailla kuin oppaalla, oli tunne, että tällaisia yrityksiä tämä maa tarvitsee. Onneksi näitä on olemassa, yksistään Suomessakin jo tuhansia.

Näistä teknologiakeskittymistä Etelä-Pohjanmaa ei loista poissaolollaan. Yritysten tuotteet kun olivat perhetilan broileri, vapaan lehmän maito sekä jäljitettävä sika.

Maatilayritykset ovat merkittäviä teknologian uudistajia, tulevaisuuden uusien ratkaisujen tuottajia sekä mitä suurimmassa määrin tärkeä yrittämisen ja elinkeinon muoto. Näitä me tarvitsemme, nyt ja tulevaisuudessa! Näistä rakentuu agrobiotalouden piilaakson kivijalka, aakeesta ja laakeesta peltolakiasta ammennettuna.

Kosken blogiteksti on julkaistu aikaisemmin Into Seinäjoki Oy:n sivustolla.

Jenni Koski työskentelee kehitysyhtiö Into Seinäjoen agrobiotaloustiimissä maaseudun kehittämistehtävissä.  Jenni Kosken työaika kuluu maatila- ja maaseutuyrittäjien monipuolisten kehittämisideoiden ja liiketoimintamahdollisuuksien eteenpäin viemisessä. Insinöörisnaisen oma maalaismaisema on niin työ, koti kuin harrastuskin.

Design by Oddmob