@SeAMK

Sikahienoa

20.06.2018

Honkalan tilan Sikala Showroom täyttyi kansainvälisistä vieraista, kun joukko ruoka-alan erilaisia ammattilaisia, kehittäjiä ja päättäjiä vietiin Nurmoon tutustumaan livenä suomalaiseen toimintatapaan.  Ruokaturvallisuutta ja vastuullisuutta käsiteltiin Framilla kesäkuun toisella viikolla Food Safety 2020 –konferenssissa ja Food Business Summitissa, jotka keräsivät noin 250 osallistujaa ympäri Suomen ja Euroopan. Seminaaripäivien lopuksi bussilastillinen porukkaa oli Showroomin ikkunalla silmät pyöreinä ja suupielet ylöspäin. Söpöt oli ilmeet myös lasin toisella puolella.

 possut_b.jpg

 

Vieraat kuuntelivat ihmeissään ja paikalliset ylpeinä, kuinka hyvinvointiin ja ruokaturvallisuuteen Suomessa panostetaan. Esimerkiksi saparoita ei (tietenkään) typistetä, koska possut eivät stressipäissään järsi toistensa häntiä, kun olosuhteet pidetään stressittöminä. Antibioottia ei anneta ”varmuuden vuoksi”. Tilaa on enemmän, kuin mitä EU vaatii. Ja ikkunan takana köllöttelikin ihan tyytyväisen näköisiä otuksia.

 

IMG_1811.JPG

Hanna Holtinkoski Atrialta ja tilan isäntä Pentti Honkala. Helppo pitää esittelyä hyvillä mielin, kun voi olla ylpeä asiastaan.

 

 esitys2.jpg

 

 

Possut ovat kasvaneet noin kilon päivässä, nautiskellen mm. kotimaista ohravalkuaisrehua, jota saadaan sivutuotteena Koskenkorvan valmistuksessa. Kiertotaloutta!

possu_a.jpg

 

Illalla juttelin eteläeurooppalaisen vieraan kanssa ruokapöydässä, ja hän harmitteli, ettei oikein halua syödä sian- tai broilerinlihaa, kun ne on pumpattu niin täyteen antibioottia. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän totesi, että ”yeah, except of course if you are in Finland” / niin, paitsi tietysti jos olet Suomessa.

 

Kuvat ja teksti: Soila Mäntymaa

Agrologi, Asiantuntija TKI

SeAMK Ruoka

Design by Oddmob