@SeAMK

Koska viimeksi teit sämpylöitä puuron jämistä?

19.09.2017

Ruokahävikin teemaviikkoa vietettiin viime viikolla, ja media pursuaa uutisia ruokahävikistä ja sen tempauksista. Teurastamon Hävikkifestareilla on saanut nauttia hävikkiruuasta tehtyä kolmen ruokalajin illallista, ja uutisten mukaan yksinelävät naiset heittävät eniten ruokaa roskiin.

Myös vajaan kuukauden päästä järjestettävä Nordic Business Forum on nostanut vastuullisuuden yhdeksi kärkiteemakseen. Kattavan puhujakaartin viimeisimpiä kiinnityksiä on Ruokahävikin vastustaja ja Stop Spild of a Mad- järjestön perustaja Selina Juul. Selaillessani Juulin taustaa vastaani tuli HS:n juttu, jossa Juul antaa 5 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen kotona.

'Leivo puuro sämpylöihin. Lapsiperheissä puuroa jää yli kerta toisensa jälkeen. Jämät uppoavat kätevästi taikinaan.’

Pieni kuluttajakansalainen sisälläni tuskastuu ja häpeää. Heitin aamulla taas puuron jämät bioskaan ja sämpylöitä ei ole tässä taloudessa näkynyt herran aikoihin.

Luonnonvarakeskuksen uuden tutkimuksen mukaan suomalaisen ruokaketjun syömäkelpoinen ruokahävikki on 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruokahävikkiä syntyy määrällisesti eniten kotitalouksissa (n. 30 % koko ketjun hävikistä) mutta myös esimerkiksi kaupan, ravitsemistoimialan ja teollisuuden osuus on merkittävä. Suomessa ruokaketjun hävikin kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjälki, ovat lähes miljoona tonnia CO2-ekvivalenttia vuodessa, mikä vastaa jopa 400 000 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Luvut on hätkähdyttäviä. Ruoka ja varsinkin suomalainen ruoka on todella arvostettua -kunnes se päätyy jäteastiaan? MT:n mukaan suurimpia syitä kotitalouksien ruuan pois heittämiseen on suunnittelemattomuus. Onko meillä tosiaan niin hirvittävä kiire -onko minulla niin kiire?

Herääminen vastuullisuuteen ja ruokahävikin pienentämiseen synnyttää uusia liikeideoita, jotka palvelevat kuluttajaa, tämän kukkaroa ja ponnisteluja kohti vastuullisempaan elämään. Fiksu Ruoka on verkkokauppa joka myy alennuksella kauppojen poisto– ja hävikkieriä. ResQ Clubista pystyy puolestaan 'pelastamaan' päivän ruokapaikkojen lounaita, ja toisinaan myös elintarvikkeita. Myös II–laatuisten kasvisten käyttö on lisääntynyt ja mm. omenoista prässätään terveellisiä välipalapatukoita.

Vastuullisuus on valtava trendi, mutta uskon että niin on myös kohderyhmä. Meitä on paljon jotka kokevat mielihyvää kun saavat leivottua puuron jämät sämpylätaikinaan.

Päivi Alaniska, puh. 040 505 3284, paivi.alaniska@intoseinajoki.fi

Into Seinäjoki tarjoaa Seinäjoen seudun yrityksille mahdollisuuden seurata  Nordic Business Forumia Live Streamin kautta Seinäjoelta käsin. Lähetystä voi seurata Framilla 2-3.10.2017. Selina Juulin puheenvuoro ruudussa tiistaina klo 10:00. Fiksu Ruoka start upin Juhani Järvensivun voit puolestaan tavata Agrobiotalouden aamukahveilla 26.9.2017. Tsekkaa myös Sitran 100 Fiksua arjen tekoa.

Design by Oddmob