@SeAMK

Kolumni ja kysely ruokahävikistä

13.08.2018

Kolumni ja kysely ruokahävikistä

 

Kolumni: Anna ruualle arvo

 

Paljonko rahaa heität roskikseen? Tai siis ruokaa. Sehän on oikeastaan sama asia. Ruuan mukana menee roskikseen rahasi lisäksi valtava määrä työtä, osaamista, luonnonvaroja ja energiaa. Kyllä, tieto lisää tuskaa, mutta kyllä sinä tämän jo tiesit.

 

Leipä, joka homehtui kaapissa sen sijaan, että olisin vaikka pakastanut ylimääräiset, on kulkenut melkoisen matkan. Se on ensin ollut siemenviljaa, sitten pikkuinen taimi pellolla ja viljan tähkä. Hurjastellut läpi puimurista, körötellyt kärryssä, läpi myllystä ja möyhentynyt taikinaksi. Lämmitellyt uunissa, sujahtanut pussiin ja huristellut kauppaan. Hypännyt hyllyyn ja ostoskärryyn. Eikä ihan itse, vaan koko tämä ketju on työllistänyt tosi monta ihmistä. Ja hyvä että työllisti! Vähän harmi se on, jos kaikki resurssit käytettiin turhaan. Arvostettaisiinko ruokaa niin paljon, että pyrittäisiin syömään se mitä hankitaan, eikä heittämään pois?

 

Aika vähäinen on se määrä, mikä on ”pakko” heittää pois. Mitä jos alkuun kutsuttaisiin ystävä syömään, jos ruokaa näyttää jäävän yli? Kyllä, ihan vain niitä makaronilaatikon jämiä, hyvää se on! Tai jospa jaettaisiin ylijäämäruokaa naapurien kesken, se olisi jo hurjaa. Ruokahävikin vähentämiseen on jo saatavilla myös sovelluksia älypuhelimiin, ja uusia kehitellään koko ajan. Internet on myös vinkkejä pullollaan, itselle sopivia varmasti löytyy.

 

Meidän kuluttajien lisäksi hävikin vähentämistä työstetään myös muissa ruokaketjun vaiheissa, ja keinoja kehitetään koko ajan lisää. Ruokahävikki on yhteinen asia, ja painoarvoltaan vähintään samaa luokkaa merien muoviongelman ja liikenteen päästöjen kanssa.

 

Kannattaa myös hankkia tietoa siitä, mitä syöt. Mistä se tulee, ja mitä on tehty, että se on roskikseesi – ei, kun pöytääsi asti päässyt. Tiedon myötä usein tulee myös ylpeys ja arvostus. Otetaan siis yhdessä haarukka kauniiseen käteen ja arvostetaan sitä puhdasta, terveellistä ruokaa, mihin meillä on mahdollisuus.

 

Kolumni julkaistu Eparissa 8.8.2018: https://www.epari.fi/mielipide/kolumnit/kolumni-anna-ruualle-arvo-1.2701269

logo_EW4F_EU_FLAG_small.jpg

Keinoja hävikin vähentämiseen kehitetään parasta aikaa myös Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälisessä Ecowaste4Food –hankkeessa. Opiskelijoita, ammattilaisia ja kehittäjiä kutsutaan osallistumaan kyselyyn ruokahävikin vähentämisestä koko ruokaketjussa!

Arvioi konkreettisia toimenpiteitä ja osallistu jatkokehittämiseen.

SIIRRY KYSELYYN TÄSTÄ: https://www.webropolsurveys.com/S/A5AD240BED01383C.par

Kyselyyn on koottu erilaisia toimenpide-ideoita ruokaketjusta ja sidosryhmistä, kerro näkemyksesi niistä. Kysely on auki 31.8.2018 saakka. Vastauksesi ovat meille erittäin tärkeitä. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti, eikä yksittäisten vastaajien kommentteja julkisteta tunnistettavasti. Vastauksia hyödynnetään Etelä-Pohjanmaan liiton ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun laatimaan ruokahävikin vähentämisen toimintasuunnitelmaan.

Aikaa kyselyyn on hyvä varata n.15-30min.

 Ruoka_roskiksessa_p.jpg

 Kuva: Ecowaste4Food –hanke

 

Teksti:

Soila Mäntymaa

Projektipäällikkö / Asiantuntija TKI

SeAMK Ruoka

 

Design by Oddmob