@SeAMK

Kaappaa kasvis! -tapahtumaviikko kannusti kasvisten käyttöön

20.09.2018

Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon terveyden edistämisen yksikkö Aksila ja Seinäjoen kaupunki järjestivät viikolla 37 Kaappaa kasvis -tapahtumaviikon. Kaappaa kasvis! -viikko on yhdessä koulun ja kodin kanssa vuosittain toteutettava viikko, joka kannustaa lapsia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin sekä lisäämään kasvisten käyttöä.

Tapahtumaviikon tarkoituksena oli kiinnittää huomiota kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön. Ne ovat ruokavalion perusta ja siksi niitä olisi hyvä tarjota joka aterialla. Aikuisilla ja lapsilla tämä tarkoittaa 5-6 kourallista. Koura on kantajansa kokoinen. Vaikka tavoite tuntuu isolta, se toteutuu, jos joka aterialla on tarjolla kasviksia, hedelmiä tai marjoja.  Tästä määrästä marjoja ja hedelmiä voisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia joko kypsentämättöminä tai ruokien raaka-aineina. Vanhempien ja aikuisten esimerkki vaikuttaa. Aikuisen annos on yksi keskikokoinen hedelmää, 1 dl marjoja, 1,5 dl salaattia tai raastetta. Kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä, joiden merkitystä ei vielä tunneta.

Viikon aikana otettiin huomioon kasvikset osana tasapainoista ruokavaliota päiväkodeissa, ja kouluruokailuissa. Lisäksi perheillä oli mahdollisuus tutustua ruuan alkuperään ja maatilojen ympäristöön valtakunnallisen Osta tilalta -päivän aikana. 

Tänä vuonna tapahtumaviikko näkyi myös erilaisissa kampanjoissa. Kaupat ottivat huomioon tapahtumaviikon valikoimissaan ja tarjouksissaan.

Tapahtumaviikosta kuvattiin koulutusvientiä varten video, joka tullaan levittämään kansallisesti ja kansainvälisesti.  Tapahtumaviikon pääorganisoinnista vastasi SeAMK – koulutusvientihanke, jota rahoitetaan Etelä-Pohjanmaan liiton AIKO-rahalla. Rahalla tuetaan maakunnan kehittämistä. Hanketta hallinnoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja pääyhteistyössä Seinäjoen kaupunki.

Mukana tapahtumaviikossa olivat: Friski terveystietokeskus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Etelä-Pohjanmaan yhdistys,  Etelä-Pohjanmaan Sydänpiiri ( ja paikallisyhdistykset), Päiväkoti Jump Oy, Eepee, Päivölän Citymarket, 2 kaupungin päiväkotia, alueen kouluja, Äärellä-ravintola, Yhteinen keittiö / Etelä-Pohjanmaan pilottikeittiö Toimintojen talo sekä maatiloja maakunnan alueelta.

Satu Haveri

projektipäällikkö, SeAMK Ruoka

Soili Alanne

kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti

Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö – Aksila

 

Design by Oddmob