Kestävää ja osallistavaa kaupunkiympäristön kehittämistä japanilaisten kanssa | Julkaisut @SeAMK

Kestävää ja osallistavaa kaupunkiympäristön kehittämistä japanilaisten kanssa

Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) yhteistyökumppani Chiban yliopisto lähetti syyskuussa Seinäjoelle 15 opiskelijaa ja kaksi professoria yhdessä toteutettua Global Study Program -opintojaksoa varten. Kaksi viikkoa kestäneen intensiivikurssin aikana japanilaiset suunnittelivat innovatiivisia ideoita Seinäjoen kaupunkikuvan kehittämiseksi yhdessä 13 SeAMKin opiskelijan ja kahden opettajan kanssa.

Tämän vuoden GSP (Global Study Program) -intensiivikurssin aihe oli ”City Development: Towards a Sustainable and Inclusive City”. Teema tarjosi opiskelijoille katsauksen kaupunkiympäristön tulevaisuuteen eri näkökulmista, muun muassa asukkaiden ja ympäristön hyvinvointi, teknologian mahdollisuudet ja turismi. Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan alueen kulttuuriperimään ja historiaan tutustuttiin muun muassa Maakuntamuseon vierailulla. Opiskelijat sovelsivat luennoilla ja ennakkotehtävissä opittua teoriaa käytäntöön haastattelemalla yhteensä paria sataa ohikulkijaa keskustan alueella ja hakemalla palautetta Seinäjoen kaupungin edustajilta ideoidensa kehittämiseksi.

Värikästä ideointia ja saunomista

Kurssin teema on ajankohtainen, sillä Seinäjoen keskustan alue on uudistumassa tällä hetkellä nopeaa vauhtia. Seinäjoen kaupungin edustajat saivat opiskelijaryhmien loppuesityksistä ideoita esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämiseksi, kaupunkikuvan elävöittämiseksi värien ja taiteen avulla, sekä koskien uusia palveluita, kuten Seinäjoen identiteettiä esittelevä vuokrapolkupyörillä tehtävä kaupunkikierros ja elämyksiä tarjoava julkinen sauna. Japanilaiset saivat myös mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kulttuuriin maistamalla perinteisiä suomalaisia herkkuja, saunomalla ja grillaamalla Ahonniemen leirikeskuksessa sekä viettämällä yhden viikonlopun eteläpohjalaisessa perheessä.

Uudet ystävät inspiroivat

Chiban yliopiston Liberal Arts and Sciences -opiskelija Ran Akitaya pohti GSP-kurssille hakemista jo viime vuonna, mutta ajatteli silloin englannin kielitaidon olevan esteenä.

–        Tänä vuonna keräsin rohkeuteni tulla mukaan enkä kadu yhtään. Halusin matkustaa Eurooppaan ja kurssin aihe oli mielenkiintoinen, koska se ottaa ajankohtaisesti huomioon Seinäjoen kehittyvän keskustan alueen tarpeet.

Ran pitää mahdollisena, että heidän Seinäjoen kaupungin edustajille esittelemiään kehittämisideoita voitaisiin toteuttaa tulevaisuudessa. Ran ymmärtää nyt paremmin, miksi asukkaiden ja muiden kohderyhmien mielipide ja heidän kanssaan kommunikointi on kehittämistyössä tärkeää. Mieleenpainuvin hetki oli viettää viikonloppu suomalaisessa perheessä, jonka kanssa hän ehti ystävystyä.

–        Perheellä oli aikaa tavata minut kahvin merkeissä myös viikonlopun jälkeen, Ran iloitsee.

Ran oppi paljon myös vieraalla kielellä tapahtuvasta monialaisesta ryhmätyöskentelystä. Opiskelu inspiroi häntä ja paljon uusia ideoita syntyi.

–        Ihailen sitä kuinka avoimia suomalaiset opiskelijat ovat. Tulevaisuutta varten haluan oppia vielä enemmän omien ideoideni jakamisesta ryhmätyöskentelyssä, Ran suunnittelee.

Taitoja tulevaisuuden työelämää varten

Sami Katajamäki, SeAMKin sosiaalialan opiskelija, on jo konkari GSP-kursseilla. Hän oli mukana myös viime vuonna, kun kurssi järjestettiin Chiban yliopistossa Japanissa. Tänä vuonna aihe oli hänelle erityisen henkilökohtainen, sillä se koski hänen oman asuinpaikkakuntansa kehittämistä. Samista tuntui, että kurssi antoi mahdollisuuden vaikuttaa Seinäjoen keskustan alueen tulevaisuuteen samalla kun hän sai mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja oppia Japanin kulttuurista.

–        Tulevaisuuden työelämässä kurssista on hyötyä totta kai esimerkiksi kielitaidon vahvistumisen kannalta, mutta etenkin kokemus erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa työskentelystä on tärkeää.

Mieleenpainuvin hetki Samille oli nähdä kuinka japanilaiset opiskelijat innostuivat suomalaisesta luonnosta. Suomalaiset ottavat usein luonnon itsestäänselvyytenä mutta isommista kaupungeista tulevat ihmiset pitävät sitä arvokkaana resurssina.

–        Oli mukavaa nähdä, miten lyhyessä ajassa koko ryhmästä tuli läheinen ja tiivis. Projektiluontoinen tiimityö ja yhdessä tekemisen meininki olivat tosi hyviä kokemuksia. Tällainen työskentely tuo myös monipuolisuutta ja vaihtelua omiin opintoihin, Sami toteaa.

Mikä on Global Study Program (GSP)?

GSP on vuosittain Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Chiban yliopiston yhteistyössä järjestämä kansainvälinen intensiivikurssi. GSP-opintojaksoa on järjestetty vuodesta 2011 alkaen joka toinen vuosi Japanissa ja joka toinen vuosi Suomessa. Teema vaihtuu myös vuosittain ja se linkittyy aina johonkin ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen ilmiöön. Työskentelyä rikastaa ryhmän monikulttuurisuus ja opiskelijoiden monipuoliset taustat, joten kaikkien eri alojen opiskelijat ovat aina olleet tervetulleita hakemaan kurssille. Tänä vuonna joukossa oli opiskelijoita kymmeneltä eri alalta.

kuva kv 02.jpg

Kuva: Chiban yliopiston Liberal Arts and Sciences opiskelija Ran Akitaya oppi GSP-intensiivikurssilla asiakaslähtöisen kehittämisen merkityksestä.

 

kuva kv 03.jpg

Kuva: SeAMKin opiskelijoita ja henkilökuntaa toivottamassa Chiban yliopiston ryhmää tervetulleeksi Seinäjoelle.

 

kuva kv 001.jpg

Kuva: SeAMKin sosiaalialan opiskelijan Sami Katajamäen mielestä monialaiset ja monikulttuuriset yhteistyötaidot ovat tärkeitä työelämässä. 

 

kuva kv 05.jpg

Kuva: Maakuntamuseon ja Liinamaan tuvan vierailulla pohdittiin eteläpohjalaista kulttuuriperimää.

 

kuva kv 06.jpg

Kuva: Farewell Party, japanilainen menu.

 

Teksti ja kuvat: Marianne Kivikangas, harjoittelija, ja Maria Loukola, suunnittelija, SeAMK Kansainvälisen liikkuvuuden palvelut