@SeAMK
22.05.2019
Agroblogia tämän kesän päivittää minä, SeAMK Ruoka -yksikön uusi projektityöntekijä. Tervetuloa mukaan!
Lue lisää

01.02.2019
Haluatko ruokamatkalle lähimetsään tai tahallaan sekoa palvelua? Kotimaisia kaakaopapuja, ilmassa kasvavia perunoita tai lihaisan kasvispihvin? Robotin kotikeittiöösi tai dronen kuljettamaa lähiruokaa? Tai ihan vain vastuullisuutta, kestävää kehitystä ja kysyntään vastaamista?
Lue lisää

08.01.2019
Ajattelitko tehdä kaiken niinkun kaikki on aina ennenkin tehneet? Vai onko joskus tullut mieleen, että tän vois kyllä tehdä fiksumminkin…? Muhiiko mielessäsi ajatus, uusi idea? ”Jonkun pitäis tehdä tää.” No tee! Kehitä ideasi ruokaketjun liikeideakisaan Food Business Challengeen, palkintorahaa parhaille on jaossa 5000€! Voit osallistua yksin tai tiiminä kaverien kanssa.
Lue lisää

21.12.2018
Rauhallista joulua AgroBlogista näiden kuvien ja perinteisen Tonttu-runon myötä.
Lue lisää
Tagit : agrologi, joulu

21.12.2018
Suomessa ei tunnu kannattavan mikään. Tällainen ajatus tuli mieleeni kuunnellessani eteläsaksalaisen farmarin tilan esittelyä Tuota valkuaista -hankkeen opintomatkalla Saksassa ja Sveitsissä. Bussilastillinen suomalaisia viljelijöitä ja muita alan asiantuntijoita oli juuri laskeutunut läpi mustan metsän Reinin viljavaan laaksoon tutustumaan paikallisen virkaveljen tilanhoitoon. Suomen marraskuun loskasäästä ei ollut tietoakaan viljelijän esitellessä syyskuun lopussa kylvettyä syyshernekasvustoa. Kasvustot näyttivät elinvoimaisilta ja kasvintuotannon asiantuntijoissa heräsi ajatus, voisisko nuo menestyä meilläkin.
Lue lisää

19.12.2018
Olen toiminut tätä kirjoitusta tehdessäni reilun vuoden ruokamaakuntamme kansainvälistymisen edistämisen parissa. Vuoden aikana on löytynyt uusia kansainvälisiä ruoka-alan verkostoja ja yhteistyökumppaneita alueemme toimijoille. Uusien kumppanuuksien myötä maakuntamme ruoka-alan tutkimus- ja kehittämistoiminta on saanut lisää vaikuttavuutta, ja täten osaltaan pystytään myös edistämään alan yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä. Kesäkuussa järjestetty kansainvälinen ruokaturvallisuuteen keskittynyt Food Safety 2020 –konferenssi sujui yli odotusten. Maakuntamme maine ruokaprovinssina ja ruoka-alan osaajana kasvoi maailmalla tilaisuuden myötä kertaheitolla.
Lue lisää

14.12.2018
Taikka peruna ei enää kasvakaan maassa..? Maatalousmaan saatavuus maailmalla heikkenee jatkuvasti. Väestön kasvun mukana maata tarvitaan ruuantuotantoon, mutta myös asumiseen. Lisäksi viljelyskelpoista maata pilaantuu, esimerkiksi eroosion, puutteellisen jätteiden käsittelyn tai maaperän suolapitoisuuden nousun vuoksi. Ja maata ei valitettavasti tehdä enää lisää. Samalla on otettava huomioon vesi. Elintärkeän makean veden varastot eivät ole pohjattomia. Jos tiukassa paikassa aineelliset resurssit ovat rajalliset, on lähdettävä koputtelemaan ihmisen kekseliäisyyden rajoja.
Lue lisää

30.11.2018
Agrologina on helppo pyöritellä päätään sille, ettei kaikki kaupunkilaislapset ehkä edes tiedä mistä maito tulee. Mutta ei se kyllä ole mikään naurun asia. Sellaista nimittäin on myös vaikea arvostaa, mistä ei tiedä mitään. Vaikka tieto joskus myös lisää tuskaa, niin jokaisen pitäisi tietää, mistä ruoka tulee. Millaiseen tietoon ja millaisiin arvoihin omat valintasi perustuvat? Entä millaisen kuvan sinä annat ruuantuotannosta? Onko se kiinnostava ala? Mikä siinä on kivaa?
Lue lisää

16.10.2018
Kuluvan vuoden lokakuun 5. päivänä julkaistiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun Ruoka-yksikön kirja. Teokseen koottiin ajankohtainen läpileikkaus yksikön tehtäväkentästä. Julkaisun teemat tuovat eri näkökulmia koko ruokaketjun kehittämiseen, paitsi maatalouden ja elintarviketeollisuuden myös kuluttajanäkökulmista.
Lue lisää

04.10.2018
Oletko koskaan viettänyt sadonkorjuujuhlia? Perinteenähän se on vanha, mutta nykyään harvemmin vietetty. Mikä sääli! Olisipa mukavaa elvyttää kyseistä ruokajuhlaa. Kun syksyn sato on korjattu ja talvivarastot täytetty, on aika… pukeutua noidaksi ja kiertää ovelta ovelle keräämässä karkkia? Ei kun mitä?! Se olikin meillä päin eri juhla. Globalisaatio sekoittaa nykyään iloisesti vanhat perinteet uusiin, ja sadonkorjuun kekrijuhlat täydentyvät kurpitsalyhdyillä.
Lue lisää

25.09.2018
Ruokamatkailuun haetaan myös Etelä-Pohjanmaalla uutta nostetta ja kekseliäitä, matkailijoita houkuttavia konsepteja. Tanska on ruokamatkailun pohjoismainen edelläkävijä ja tanskalaiset ovat menestyksekkäästi tuotteistaneet pohjoismaisen keittiön ja modernisoineet sen kantamaan nimeä New Nordic Cuisine. Koska Tanska on tehnyt jotain oikein ja onnistunut houkuttelemaan matkailijoita perinteisen pohjoismaisen ruoan perässä, päätettiin Etelä-Pohjanmaalta lähteä katsomaan mitä oppia meillekin voitaisiin siirtää.
Lue lisää

21.09.2018
AgroBlogin avajaisissa julkistettiin kaikille avoin kuvakisa ”Parasta agrologin kesässä”. Kotimaisen ruuantuotannon huippuhetkiä haettiin SeAMK Ruoka –yksikön Facebook-sivulla. Voittajia valittiin kaksi, ja molemmat saivat 3pv lipun Provinssiin!
Lue lisää

20.09.2018
Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon terveyden edistämisen yksikkö Aksila ja Seinäjoen kaupunki järjestivät viikolla 37 Kaappaa kasvis -tapahtumaviikon. Kaappaa kasvis! -viikko on yhdessä koulun ja kodin kanssa vuosittain toteutettava viikko, joka kannustaa lapsia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin sekä lisäämään kasvisten käyttöä.
Lue lisää

14.09.2018
Valkuaiskasveille on Suomessa kova tarve. Suomi ja muu Eurooppa ovat riippuvaisia soijasta, jota tuodaan etenkin Amerikoista eläinten rehussa käytettäväksi. Kotoperäisen valkuaiskasvituotannon kasvattaminen on tärkeää maatalouden kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen näkökulmista. Tuota valkuaista! eli Tuova -hanke on pureutunut suomalaiseen valkuaiskasvituotantoon. Hankkeessa on ollut mukana monta osaajaa ja toteuttamassa erilaisia toimia: kenttäkokeita, demoruutuja, pellonpiennarpäiviä, kyselyjä, haastatteluita ja seminaareja sekä tapahtumia. Paljon on tullut tietoa löydettyä ja opittua. Poimin tähän muutaman mielenkiintoisen haarukkapalan valkuaiskasvien viljelijä-tutkimuksesta.
Lue lisää

30.08.2018
Seinäjoen kampusalueella on edistetty agrobiotalouden yhteisöllisyyttä ja uusien avauksien syntyä AB Seinäjoki -hankkeen kautta nyt kolme vuotta. Tuona aikana toimijat ovat lähentyneet ja verkosto on laajentunut niin alueellisella kuin kansainvälisellä tasolla.
Lue lisää

24.08.2018
Isäni äiti istutti viitisenkymmentä vuotta sitten hopeapajun kotitalonsa joenrantaan. Pajun vieressä on saman ikäinen rantasauna. Talo on sittemmin päätynyt perheeni kesäpaikaksi ja puu on vuosien mittaan kasvanut rantapenkalla, hyvällä kasvupaikalla, melkoisen suureksi. Sen alle on tuotu kylpytynnyri, joka on ahkerassa käytössä, mutta likaantui putoavista lehdistä ja muusta roskasta.
Lue lisää

21.08.2018
Nykypäivän yrityskulttuurissa, startupeista suuriin yhtiöihin, yritysten johtamisessa on mukana mittava hallitusammattilaisten joukko. Hallitusammattilaiset tuovat yritykseen verkostoja, tietoa, suhdannenäkymiä, hiljaisia signaaleja ja rautaista ammattilaisuutta. Yritykselle kuin yritykselle kullanarvoista henkistä pääomaa.
Lue lisää

13.08.2018
Kolumni: Anna ruualle arvo Paljonko rahaa heität roskikseen? Tai siis ruokaa. Sehän on oikeastaan sama asia. Ruuan mukana menee roskikseen rahasi lisäksi valtava määrä työtä, osaamista, luonnonvaroja ja energiaa. Kyllä, tieto lisää tuskaa, mutta kyllä sinä tämän jo tiesit. Opiskelijoita, ammattilaisia ja kehittäjiä kutsutaan osallistumaan kyselyyn ruokahävikin vähentämisestä koko ruokaketjussa! Arvioi konkreettisia toimenpiteitä ja osallistu jatkokehittämiseen.
Lue lisää

09.07.2018
Haluatko uutta potkua biotalouden ideoillesi? Onko sisäistä kutinaa yrityksesi kasvusta ja kehityksestä, mutta jokin jarruttaa askeleen ottamisessa? Haluatko kenties puolueettoman kommentin ideoillesi? Haluatko suunnitella yhteishanketta tai ostaa biotalouden täsmätutkimuksen?
Lue lisää

04.07.2018
Kesäkuun puolivälissä Seinäjoelle kokoontui värikäs joukko ruokaketjun asiantuntijoita, yrityksiä ja kehittäjiä Food Business Summitiin. Kaksipäiväisen seminaarin aikana ruokaketjun innovatiivisia uusia ratkaisuja tarkasteltiin erityisesti vastuullisuuden sekä asiakkaan muuttuvan maailman näkökulmista. Kansainvälistä lisämaustetta toi yhteistyö Euroopan laajuisen ERIAFF-konferenssin kanssa.
Lue lisää

26.06.2018
Kesäiltana pellon reunassa.
Lue lisää

20.06.2018
Ruokaturvallisuutta ja vastuullisuutta käsiteltiin Framilla kesäkuun toisella viikolla Food Safety 2020 –konferenssissa ja Food Business Summitissa. Seminaaripäivien lopuksi bussilastillinen porukkaa oli Atrian Sikala Showroomin ikkunalla silmät pyöreinä ja suupielet ylöspäin. Söpöt oli ilmeet myös lasin toisella puolella. Vieraat kuuntelivat ihmeissään ja paikalliset ylpeinä, kuinka hyvinvointiin ja ruokaturvallisuuteen Suomessa panostetaan.
Lue lisää

14.06.2018
Food Business Challenge -liikeideakilpailun on voittanut Ikääntyneiden hoivapalveluihin suunnattu Vahvistava –palvelutuote. Vahvistava tarjoaa helppokäyttöisen digitaalisen työkalun vajaaravitsemuksen tunnistamiseen ja hoitoon ikääntyneiden hoivapalveluissa. Idean taustalla ovat Kati Laine ja Linda Viitasalo Ravistamo Oy:stä. Idea edusti kilpailussa Itä-Suomen yliopistoa.
Lue lisää

12.06.2018
Kesäfiiliksiä agrologiopiskelijoiden kasvukausijaksolta, jossa perehdyttiin peltoviljelyyn maan ja taivaan väliltä. Vastaan tulikin kaikkea rikkakasveista droneen ja digikasviosta mansikan maisteluun.
Lue lisää

29.05.2018
Mistä ruoka tulee, ja kuka sitä tekee? Miltä näyttää kotimainen ruuantuotanto nykyään? Mikä ja kuka on agrologi? Mikä on alkutuotannon rooli ruokaketjussa? Mikä on Ruokaprovinssi, ja miksi on niin komiaa olla täällä?
Lue lisää

22.05.2018
Huhtikuussa järjestettiin sarja työpajoja, joissa pureuduttiin yritysten ja tutkimuksen väliseen rajapintaan. Lisäarvoa pyrittiin löytämään eurooppalaisten kumppaneiden hyvistä käytänteistä. Yksi Etelä-Pohjanmaan tärkeistä elinkeinopainoaloista ovat kestävät ruokajärjestelmät ja biotalouden uudet ratkaisut. Alueiden tulisi keskittyä omiin vahvuus- ja kasvualoihin ja siten hakea keskenään synergioita ja yhteneväisyyksiä sekä kehittää myös kansainvälisiä verkostoja ja hyödyntää erilaisia EU:n rahoitusvälineitä. Kun Etelä-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategia - Älykäs ja Erottuva valmistui vuonna 2014, sillä haettiin erityisesti näkyvyyttä ulospäin, jolloin se voisi auttaa maakunnan toimijoita rakentamaan kumppanuuksia eri toimijoiden kanssa ympäri Eurooppaa. Sen lisäksi, että älykkään erikoistumisen strategian on tarkoitus rohkaista yrityksiä ja organisaatiota olemaan entistä kansainvälisempiä, myös tutkimustoiminta voisi entistä vahvemmin tukea elinkeinoelämän erikoistumista.
Lue lisää

16.05.2018
Helsingin Messukeskukseen kokoontui viime tiistaina kattava edustus suomalaisia elintarvikealan yrityksiä, kehittäjiä, tutkijoita ja joukko asiantuntijoita muilta toimialoilta. Ennakkoasetelmassa luonnollisesti odotus kuulla uutta, verkostoitua uusien ihmisten kanssa, tavata vanhoja tuttuja ja somettaa aktiivisesti.
Lue lisää

09.05.2018
Biotalous määritellään ”biotalous.fi” sivustolla lyhyesti: ” Biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen.” Seuraavassa kappaleessa jatketaan vielä tarkentaen ”Tärkeimpiä uusiutuvia luonnonvaroja Suomessa ovat metsien, maaperän, peltojen, vesistöjen ja meren biomassa eli eloperäinen aines sekä makea vesi.” Sivuston alaosassa on kolmen ministeriön logot, joten tätä voitaneen pitää melko virallisena määritelmänä. Sivuston toimitukseen kuuluu näiden lisäksi edustaja myös Tapio Oy:stä, joka saatetaan tuntea paremmin vanhemmalla nimellä Metsäkeskus Tapio.
Lue lisää

13.04.2018
Ruoka-yksikön toiseen kahvitilaan oli muutama aika sitten ilmestynyt pieni rasiallinen karamellisoituja jauhomatoja. Matkalaiset olivat tuoneet ne ja muitakin vastaavia herkkuja Belgiasta. Maistoin niitä itsekin eikä se tuntunut ihan pahalta. Totta kai se vaati hiukan enemmän rohkeutta kuin vaikkapa normaalin suklaan maistaminen. Normaalin siksi, että tarjolla oli suklaapaloja, joiden keskellä köllötti kuivattu ötökkä, ilmeisesti kotisirkka. Itse asiassa huomasin hyönteiset vasta suklaapalan syötyäni.
Lue lisää

06.04.2018
Kollegani Tuula Lahti pohti syksyllä blogissaan alueen ruoka- ja juomamatkailua. Tuula Visit Seinäjoen markkinointipäällikkönä puhkuu blogissaan innosta markkinoida yhteisiä ravintola-, kahvila- ja panimokierroksia matkailijoiden houkuttelemiseksi. Jaan Tuulan innon. Kyllähän markkinointi-ihmiset markkinoivat, kun on mitä markkinoida!
Lue lisää

03.04.2018
AB Seinäjoen järjestämän valtakunnallisen Food Business Challenge –liikeideakilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 12. maaliskuuta. Kilpailuun saapui kaikkiaan 19 ideakuvausta.
Lue lisää

26.03.2018
9.3.2018 julkaistiin Ruokaketjun innovatiivisuuden kehittämisen toimintasuunnitelma Etelä-Pohjanmaalle. Se kostuu kahdeksasta erilaisesta toimenpiteestä. Tärkeimmiksi teemoiksi nousivat yhteistyö sekä tiedonvälityksen ja kommunikoinnin helpottaminen. Konkreettiset isot toimet liittyvät Ruokaprovinssi-brändiin ja ruokaturvallisuuteen. Läpileikkaavia teemoja ovat myös koko maakunnan huomioiminen ja kansainvälisyys.
Lue lisää

19.03.2018
SeAMK:n Ruoka-yksikkö toteutti viime vuonna Biotalouskillaksi kutsutun hankkeen, jota vetivät Kari Laasasenaho ja Terhi Ojaniemi. Tarkoituksena oli tehdä biotaloutta ja sen liiketoimintamahdollisuuksia entistä tunnetummaksi Etelä-Pohjanmaalla. Hankkeessa oli kolme työpakettia, joista yksi oli uusien liiketoimintaideoiden löytäminen ja verkostojen rakentaminen. Tätä varten järjestettiin alueen eri seutukunnissa keskustelutilaisuuksia, joissa ensimmäisessä kartoitettiin kunkin seutukunnan tarpeita ja uusia ideoita. Kahdessa seuraavassa niitä sitten jalostettiin eteenpäin.
Lue lisää

12.03.2018
Uskallanko syödä salaattia? Onko kananmuna keitetty tarpeeksi kovaksi? Saanko ripulin tai salmonellan? Kysymyksiä, joita tulee pohdittua ulkomailla ruokapöydässä, mutta Suomessa ei tule mieleenkään. Suomessa tuotettu ruoka on turvallista – sen takaa joukko ammattilaisia. Agrologi on tässä ketjussa mukana alkutuotannon ammattilaisena.
Lue lisää

27.02.2018
Tapahtumat on yksi Into Seinäjoen tarjoamista palveluista yrityksille. Niitä on monen muotoisia ja kokoisia, muun muassa tietoiskuja, seminaareja, klinikoita. Kaikille tapahtumille yhteisenä nimittäjänä on pyrkimys tarjota eväitä yritysten bisneksen vauhdittamiseen tavalla tai toisella.
Lue lisää

19.02.2018
Kehityspäällikkö Harri Latva-Mäenpää Foodwestiltä saapui 30. tammikuuta kertomaan AB Seinäjoen aamukahveille elintarvikkeiden kaupallisen tuotekehittämisen uusimmista haasteista.
Lue lisää

31.01.2018
Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hanke on ideoinut Green Care -toimintamalleja yhteistyössä alueen eri toimijoiden, kuten yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien kanssa. Luonto-, eläin ja puutarha- ja maatila-avusteisia Green Care -palveluja voidaan hyödyntää paitsi kuntouttavassa myös ennalta ehkäisevässä toiminnassa. Hankkeen palvelukokeiluissa asiakkaina ovat olleet muun muassa koulu- ja erityisopiskelijaryhmät, työyhteisöt, aikuissosiaalityön asiakkaat sekä omaishoitajat. Pienimuotoiset palvelukokeilut ovat osoittaneet, että luonto sopii hyvin osaksi sosiaali-, terveys-, virkistys-, kasvatus- ja hyvinvointipalveluja ja että Green Care -toiminta on ollut mielekästä kokeilujen asiakkaille.
Lue lisää

23.01.2018
Vastikään järjestetyssä Visiotyöpajassa meille AB Seinäjoki -hankkeen toimijoille heitettiin oivaltavia kysymyksiä innovaatioyhteisön ulottuvuuksista ja yhteisön rooliin liittyvistä valinnoista. Pohdittiin, onko hankkeen toiminta keskittynyt konseptoituihin palveluihin vai macgyver-tyyliseen kaikkien ongelmien ratkaisemiseen. Ollaanko toimittu agrobiotalouden äititeresoina palvellen pyyteettömästi kaikkia tahoja, vai onko toiminnassa näkynyt enemmän piirteitä Wallstreet-elokuvien häikäilemättömänä liikemiehenä tunnetun Gordon Gekkon filosofiasta?
Lue lisää

09.01.2018
Uusi vuosi on pyörähtänyt todenteolla vauhtiin. Kalenterit, kuntosalit ja hiihtoladut täyttyvät. Ruokalautasella näkyy uuden vuoden lupauksena tehty ryhtiliike. Jotain raikasta tapahtuu myös ajatuksissa: ideoitako siellä muhii?
Lue lisää

27.12.2017
Hanketyöntekijöille saattaa usein tulla turhauttava olo: Kuka ottaisi koppia hanketilaisuudessa esiin tulleista hyvistä ideoista? Erilaiset hanketyöpajat nostavat tunnelman kattoon, mutta onko edessä vapaapudotus, kun siivet eivät kanna? Miksi vastuunkantajia on niin vähän? Eikö hyvät ideat kiinnosta yrittäjiä?
Lue lisää

21.12.2017
Syksyllä tehty lainsäädäntötulkinnan muutos on mahdollistanut hyönteiselintarvikkeiden tulemisen markkinoille. Aihe on kiinnostanut myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, jotka lähtivät Entolab-hankkeen tukemana suunnittelemaan gluteenitonta kotisirkkaleipää.
Lue lisää

18.12.2017
Suomalaisen ruokaketjun vahvuus on sen katkeamattomuus. Pienet markkinat ja korkea teknologia mahdollistavat jäljitettävyyden. Maailmalla on harvinaista, että kuluttajalle voidaan osoittaa katkeamaton ketju tilalta jalostuksen ja kaupan kautta kuluttajan pöytään. Meille suomalaisille tämä on arkipäivää. Vaatimattomina emme tosin aina huomaa näitä omia vahvuuksiamme, joita maailmalla arvostetaan ja pidetään tavoiteltavina asioina. Haastavinta on muotoilla nämä meille itsestäänselvyydet houkutteleviksi vientituotteiksi.
Lue lisää

15.12.2017
Kotimaisen rehuvalkuaisen omavaraisuusaste on Suomessa hämmästyttävän alhaisella tasolla: vain noin 15 % karjan valkuaisrehusta tuotetaan kotimaassamme ja loput tuodaan ulkomailta, pääasiassa erilaisina soijaperäisinä tuotteina. Sen lisäksi että tuonti vie rehuntuotannon tuloja meiltä ulkomaille, soijarehujen käyttö ei ole kovin eettistä ja monet valkuaiskasvien tuomat hyödyt jäävät viljelijöitä täysin hyödyntämättä.
Lue lisää

08.12.2017
Klikkiotsikon kautta koulutusteemaan eli missä tilanteessa liha-alan koulutus on Suomessa? Liha-ala työllistää Suomessa reilu 8000 henkeä ja kansainvälisesti tuhansia. Suomalaisyrityksissä ikäjakauma varsinkin toimihenkilöpuolella on melko korkea, joten työpaikkoja tulee tarjolle tasaista vauhtia. Toimialalla on tartuttu tuleviin rekrytointitarpeisiin ja tämänkertaisten Jatkokoulutuspäivien teema koulutus oli tiukka katsaus alan koulutuksen tilanteeseen.
Lue lisää

02.12.2017
Euroopan unionilla on maailman suurin tutkimuksen ja kehityksen rahoitusohjelma. ​​Tämä rahoitusohjelma on nimeltään Horizon 2020 (H2020) ja sen suuruus on 80 miljardia euroa. Niin suuri summa, että sitä ei välttämättä pysty samalla sekunnilla käsittämään. Mutta ei siinä vielä kaikki, sillä EU pohtii tällä hetkellä H2020 –rahoitusohjelman budjetin tuplaamista seuraavalle rahoituskaudelle! EU näkee, että paljon hyviä innovaatioita jää nykyisellään rahoittamatta, ja toisaalta taas EU kokee huolta siitä, että Aasia porskuttaa kehittämistoiminnassaan Euroopan edelle.
Lue lisää

26.11.2017
Ihmiset ovat vaikuttaneet Suomessa lähestulkoon jokaiseen kolkkaan jollain tapaa muuttaen luonnonmaisemaa vähitellen kulttuurimaisemaksi. Varsinaisen kulttuurimaiseman synnyn katsotaan alkaneen nimenomaan maanviljelyn seurauksena. Eri sukupolvien työt muodostavat kulttuurimaisemaan kerroksia, joista heijastuu luonnon, asutusrakenteen kasvun, viljelytekniikoiden ja eri aikakausien maatalouspolitiikan vaikutukset. Maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2014–2020 mukaan suurin osa Suomen arvokkaista kulttuuriympäristöistä sijaitsee edelleen maaseudulla. Kuudennen sukupuuttoaallon kynnyksellä eliölajien katoaminen on ollut mediassa esillä, mutta samaan tapaan myös kulttuurimaisemien monimuotoisuus on vähenemässä.
Lue lisää

13.11.2017
2010-luvulla moni meistä on omaksunut elämäntavan, jossa erilaisten henkilökohtaiseen elämään, arkeen ja terveyteen liittyvien asioiden hallinta on osittain ulkoistettu omaan taskuun. Lukuiset erilaiset e- sovellukset ja muut teknologiat auttavat meitä esimerkiksi seuraamaan terveyttämme, löytämään elämänkumppanin tai jopa pelastamaan henkemme.
Lue lisää

01.11.2017
Korkeakoulut on totuttu näkemään osaamisen kehittämisen kannalta keskeisinä toimijoina niin kansallisina kuin alueellisina toimijoina. Sitä ne varmasti ovatkin, sillä niiden kouluttamat asiantuntijat muodostavat pohjan, jolle korkein osaaminen yhteiskunnassamme rakentuu. Toisaalta tutkitun tiedon muuttaminen esimerkiksi kaupallistettaviksi innovaatioiksi ei välttämättä ole kovin yksinkertainen prosessi.
Lue lisää

26.10.2017
Jätteen ja hukan minimointia, jakamista, liisausta, vuokrausta, korjaamista, kunnostamista, uudelleenkäyttöä, kierrätystä. Tämä on kiertotaloutta. Omiin korviini kuulostaa paljolti siltä, mitä isovanhempani aikoinaan tekivät omassa taloudessaan hyödyntämällä ruuantähteitä, jakamalla maatalouskoneita naapureiden kesken, uudelleenkäyttämällä viilipurkit pakastusrasioina. Onko kiertotalous siis vanhoja konsteja skaalattuna isompaan, teolliseen mittakaavaan?
Lue lisää

22.10.2017
Tiedätkö sen tunteen, kun hyvällä porukalla heitellään ideoita? Yksi ehdottaa uuteen neuvotteluhuoneeseen avajaisia, seuraava innostuu ideasta ja vaatii kakkutarjoilua. Kolmas miettii ilmapalloja, neljäs serpentiiniä ja kohta onkin suunniteltu jo pallomeri ja livebändi Frami A 5:een, ja siinä sivussa ensi vuoden tyhy-päivä.
Lue lisää

11.10.2017
Puolalaiset ovat perinnetietoinen kansa. Tämä tuli selvästi esille syyskuisella vierailulla Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa Torunin kaupungissa NICHE- hankkeen matkalla. Tämän Kujaswsko-Pomerskien maakunnan toiskeksi suurimman kaupungin suuri poika on maailmankuvaamme suuresti muokannut Nikolai Kopernikus, jonka patsas komeillee syystäkin kaupungin keskeisimmällä paikalla toimien kohtauspaikkana sekä paikallisille asukkaille että satunnaiselle matkailijalle. Toinen asia, josta tämä keskiaikainen kaupunki tunnetaan, on piparkakut, jotka kuuluvat oleellisena osana matkailijan tuliaisiin vuodenajasta riippumatta. Meidän jouluinen herkkumme on onnistuttu tuotteistamaan kaupungissa varsin tehokkaasti.
Lue lisää

26.09.2017
Etelä-Pohjanmaa tunnetaan erityisesti yrittäjyydestään. Maakunnassa toimii lukuisia yrityksiä, jotka edustavat elintarvikealaa, puutuoteteollisuutta sekä metalli- ja teknologiateollisuutta. Esimerkiksi elintarvikkeita jalostavat yritykset Atria, Valio ja Juustoportti sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalla ja ovat alueen merkittävämpiä työllistäjiä. Etelä-Pohjanmaa onkin valtakunnallisesti tunnustettu ruokamaakunta, sillä vaikka alueella asuu vain noin 4 % maan väestöstä, se tuottaa jopa 14 % suomalaisten ruoasta. Samoin puutuoteteollisuus on Etelä-Pohjanmaalla huomattavasti muuta maata tärkeämmässä roolissa erityisesti sahateollisuudessa ja sen tuotteita jatkojalostavassa puusepänteollisuudessa.
Lue lisää

19.09.2017
Näin toivotettiin avaussessiossa tervetulleeksi EAAE-kongrenssiin tulijat Italian Parmassa, elokuun lopussa. Kongressi oli 15. European Association of Agricultural Economicsin järjestämä kongressi. Teemaksi oli valittu tällä kertaa; Towards Sustainable Agri-Food System: Balancing Between Markets and Society.
Lue lisää

19.09.2017
Ruokahävikin teemaviikkoa vietettiin viime viikolla, ja media pursuaa uutisia ruokahävikistä ja sen tempauksista. Teurastamon Hävikkifestareilla on saanut nauttia hävikkiruuasta tehtyä kolmen ruokalajin illallista, ja uutisten mukaan yksinelävät naiset heittävät eniten ruokaa roskiin.
Lue lisää

08.09.2017
Biokaasun tuotanto on taas uudessa nosteessa ja laitosten kannattavuusselvityksiä tehdäänkin Suomessa ennätysmääriä.
Lue lisää

06.09.2017
Seinäjoen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan tuotekehityksen opetuksessa on toteutettu BieliPro-konseptiksi nimettyä toimintamallia vuodesta 2013 alkaen. Kurssin opiskelijoiden tekemien tuotekehitystöiden pohjalta on syntynyt tuotteita kauppojen hyllyille ja työskentelyn pohjalta on uudistettu eli tuotehuollettu mm. leipomotuotteita.
Lue lisää

28.08.2017
Ryhmämme starttasi Seinäjoen teknologiakeskus Framin edestä kello 8.30. Matkaa Kokkolaan taitoimme noin tunnin ja 45 minuuttia. Kyseessä oli vastavierailu kokkolalaisten joulukuussa 2016 tekemälle tutustumismatkalle Agrobiotalous Seinäjoki-hankkeen toimintaan.
Lue lisää
Tagit :

18.08.2017
Nykyajan tekninen kehitys on hurjaa, ja myös maatalous saa tästä osansa. Precision farming, eli täsmäviljely on tästä hyvä esimerkki. Edellinen suuri mullistus maataloustuotannossa tapahtui 1960-1985 luvuilla maatalouden tuottavuuden noustessa kohisten vihreän vallankumouksen aikana. Tuottavuuden nostaminen teknologian ja digitalisaation avulla ei kuitenkaan tapahdu yhtä selkeästi. Muutokset maataloudessa ovat loppujen lopuksi hitaita etenkin, kun digitalisaatiolla ei voi vaikuttaa kasvintuotannon biologiaan.
Lue lisää

20.06.2017
Savustusta on käytetty ruuan kypsentämiseen ja säilömiseen vuosituhansia eri puolilla maailmaa ja tänä keväänä tutustuimme savustukseen myös Ruokaverstaissa Seinäjoella ja Lapualla. Mutta mitä savu on? Ja miksi se lisää ruuan säilymisaikaa?
Lue lisää

08.06.2017
Agrobiotalouden innovaatiokilpailu AB Challengen on voittanut Juha Haapamäki Seinäjoen ammattikorkeakoulusta Omenahaus-ideallaan. Voittaja julkistettiin Food Business Summitissa Seinäjoella tänään. Voittaja palkitaan 5000 eurolla.
Lue lisää

08.06.2017
Mitä yhteistä on Jane Austenin klassikkokirjan seurustelevilla kainoilla sisarilla ja suomalaisella maatilayrittäjällä? Äkkiseltään voisi ajatella että ei paljoakaan, mutta mietitäänpä hetki.
Lue lisää

07.05.2017
Mitä tuotteita olet ajatellut viedä ja mihin? Mitä tiedät kohdemarkkinoista? Keitä yhteistyökumppaneita olet ajatellut ottaa mukaan? Ovatko vientiluvat kunnossa? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohdittiin AB Seinäjoen elintarvikeketjun pk-yrityksille suunnatussa vientipäivässä huhtikuun viimeisenä perjantaina. Päivän ohjelmasta vastasivat asiantuntijat Xportilta, Fondonilta, General Finlandilta, Into Seinäjoelta sekä Eviralta.
Lue lisää

20.04.2017
Agrobiotalouden innovaatiokilpailu, AB Challenge, käynnistyi viime marraskuussa. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa haettiin laajalla skaalalla ruokainnovaatioita aina digitaalisista ratkaisuista kiertotalouteen. Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 28.2, jolloin yhteensä 14 innovatiivista ideaa oli saapunut kilpailuun.
Lue lisää

03.04.2017
Kuluttajien vaatimukset elintarvikealaa kohtaa ovat viime vuosikymmeninä nousseet huimasti. Enää ei riitä, että tarjotaan ihmisille polttoainetta, vaan mukana täytyy olla elämyksiä, uutuuksia ja vaihtelua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elintarvikealalla toimivan yrityksen on hypättävä rohkeasti innovaatiojunan kyytiin.
Lue lisää

09.03.2017
Maa- ja metsätaloustieteiden kandidaatti ja Suomeen hyönteismaataloutta tuovan Finsect Oy:n perustajista Lauri Jyllillä esitteli tekeillä olevaa Hyönteistalous osana suomalaista alkutuotantoa pro graduaan Biotalouden tutkijahotellissa Seinäjoella maanantaina 6.3.
Lue lisää

28.02.2017
Maatalousyrittäjät ovat tällä hetkellä kovassa paineessa investoimaan uuteen konekalustoon ruuhkahuippujen tasaamiseksi ja ajantasaisen kaluston hyödyntämiseksi haastavimmissa töissä. Sesongin ulkopuolella nykyinen konekalusto riittäisi vallan hyvin. Mikä eteen? Vaihtoehtoisena uutena ​ratkaisuna koneen ostamisen tilalle voisi harkita vuokraustoimintaa.
Lue lisää

20.02.2017
Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla (Entolab) -hanke järjesti seminaarin Seinäjoella 1.2.2017. Tilaisuudessa käsiteltiin hyönteistuotantoa eri näkökulmista. Vuonna 2015 julkaistun tiedon mukaan maailmassa tunnetaan 2037 syötävää hyönteislajia. Eniten syötäviä hyönteislajeja on löytynyt Meksikosta ja Kiinasta, joissa hyönteisiä on tutkittu aktiivisesti. EU:n ulkopuolella hyönteisiä käytetään tällä hetkellä monipuolisemmin kuin EU:n sisällä. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi kärpästen käyttö sian lannan hajottamisessa. Hyönteisten hyötykäyttö etenee kuitenkin myös EU:ssa. Esimerkiksi Alankomaissa on suunnitteilla täysin automatisoitu jauhomatokasvattamo.
Lue lisää

14.02.2017
Työssäni Seinäjoen kaupungin elinkeinoyhtiön palveluksessa olen päässyt tutustumaan alueemme huipputeknologisiin yrityksiin erilaisten yritysvierailujen kautta. Viimeksi tähän tarjoutui erinomainen tilaisuus, kun Sitran Merja Rehn saapui Seinäjoen vieraaksi ja järjestimme hänelle ohjelmaa, jossa pääsimme näkemään asiakaskuntani teknologian tasoa ja mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, mitä teknologia asiakkailleni tarjoaa.
Lue lisää

13.02.2017
PERINTEISTÄ NYKYPÄIVÄÄN, OSA 1: Fermentointi Tänä keväänä kaivelemme vanhoja hyviä reseptejä ja menetelmiä esille. Miksi se aikoinaan hyvä resepti tai menetelmä on päässytkään unohtumaan?
Lue lisää

30.01.2017
Virallisesti tarkastetun, sertifioidun siemenen hankkiminen varmistaa viljelijälle hyvälaatuisen siemenen kevään kylvötöihin. Jos tilalla on tarkoitus kuitenkin käyttää kylvöillä TOS -siementä (tilan omaa siementä), kannattaa sen kunto aina tarkastuttaa. Tutkimusten mukaan äärimmäiset olosuhteet kuten halla, kuivuus tai märkyys siemenen eri kehitysvaiheissa vaikuttavat siemenen elinvoimaan heikentävästi. Varastointi ja ikääntyminen vaikuttavat myös siemenen elinvoimaan. Viivästynyt korjuu yhdistettynä korkeaan puintikosteuteen aiheuttavat samoin heikentymistä siemenen elinvoimaan ja itävyyteen. Siemenen mekaaniset vauriot syntyvät yleensä korjuussa, kuivauksessa ja varastoinnissa.
Lue lisää

24.01.2017
Luonto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin vähintään yhtä monella tavalla kuin ihminen luonnon. Vaikutuksia on tutkittu usealta eri kannalta. Erottelua voidaan tehdä esimerkiksi mitattavien ja koettujen psyykkisten ja fyysisten hyvinvointivaikutuksien selvittämisen, niiden taustalla olevien psykologisten syiden sekä luonnon biokemiallisista prosesseista johtuvien vaikutuksien tutkimisen välillä. Näistä kaikista ilmestyy jatkuvasti lisää tutkimusta ja luonnon hyvinvointi vaikutuksien moniulotteinen kenttä alkaa vähitellen hahmottua. Kun luonnosta saatavia palveluita käytetään tavoitteellisesti edistämään ihmisten hyvinvointia, puhutaan Green Care –toiminnasta.
Lue lisää
Tagit : Green Care, maaseutu

11.01.2017
Ruuan tuonti Suomeen on lisääntynyt merkittävästi viimeisen reilun kolmenkymmenen vuoden aikana. Kasvaneen tuonnin taustalla on globalisaatio, ja siihen kytkeytynyt kuljetusteknologian ja tietoliikenneyhteyksien paraneminen. Myös elintarvikkeita voidaan viedä minne tahansa nopeammin ja edullisemmin. Suotuisammat luonnonolosuhteet ja halvemmat työvoimakustannukset heijastuvat aiempaa voimakkaammin ruuan maailmanmarkkinahintoihin. Euroopan unioniin liittyminen on vaikuttanut tuonnin lisääntymiseen, mutta ei yhtä voimakkaasti. Myös muuttuneilla kulutustottumuksilla on oma vaikutuksensa. Esimerkiksi matkailun myötä on totuttu aiempaa eksoottisempiin makuihin, mikä on heijastunut myös päivittäistavarakauppojen laajentuneeseen tuotevalikoimaan.
Lue lisää

Design by Oddmob